Fysik

parallakse metoden -nærmeste stjerne

20. juni 2011 af Emmajohanne (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, 

Mit spørgsmål:

Når nu nærmeste stjerne er 4,3 lysår væk ca, og jeg gerne vil regne parallaksen ud, hvordan gør jeg så det? Hvad for nogle enheder bruger jeg? 

Ligninger er selvølgelig 

sin(parallaksen)= 1AE/afstanden til stjernen, men nå jeg regner dette ud i enheden pc, får jeg resultatet 114809302,3 , og det kan jeg ikke tage sin^- af.. Så hvad gør jeg så?

Tak på forhånd!

//Caroline


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2011 af Anxyous (Slettet)

Husker du at have de rigtige enheder hele vejen igennem?


Svar #2
20. juni 2011 af Emmajohanne (Slettet)

 Nej, men problemet er, at jeg ikke ved hvad for nogle enheder jeg skal bruge


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2011 af Anxyous (Slettet)

Du skal bare bruge samme enhed i tæller og nævner, om så det er m, km, AE, ly eller pc.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis afstanden d er angivet i parsec, er parallaksen p i buesekunder p = 1/d . Derfor er 1 parsec sådan en bekvem enhed for astronomiske afstande.


Svar #5
20. juni 2011 af Emmajohanne (Slettet)

 Okay, så hvis afstanden til den nærmeste stjerne er 1,3030 pc, er p= 1/1,3030? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det giver parallaksen i buesekunder.


Svar #7
20. juni 2011 af Emmajohanne (Slettet)

 Okay, jeg er med! :)

Men sidste spørgsmål: hvordan regner jeg så fra buesekunder til almindelige grader.. Eller er det ikke nødvendigt at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man angiver normalt parallaksen i buesekunder. Men man kan jo omregne til grader ved at benytte, at der er 60·60 = 3600 buesekunder i 1º . Man dividerer altså vinklen i buesekunder med 3600 for at få vinklen i grader.

1º = 3600"


Skriv et svar til: parallakse metoden -nærmeste stjerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.