Matematik

Sammensat funktioner

03. juli 2011 af jeanluca (Slettet) - Niveau: B-niveau

Eksempel fra min bog:

f(x) = x -2 og g(x) = x2

(g o f) (x) = g(f(x)) = g(x - 2) = (x-2)2 = x2 - 4x + 4.

Jeg kan ikke forstå hvordan x2 • x kan blive til x2 - 4x???


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juli 2011 af YesMe (Slettet)

(x - 2)2 = (x - 2)·(x - 2)

               (x - 2)·(x - 2) = x2

               (x - 2)·(x - 2) = x2 - 2x

               (x - 2)·(x - 2) = x2 - 2x - 2x

               (x - 2)·(x - 2) = x2 - 2x - 2x + 4

                                                                 = x2 - 4x + 4


Svar #2
03. juli 2011 af jeanluca (Slettet)

Så når jeg har x2, så skal der laves endnu en parantes med de eksakt samme cifre som jeg ganger ud? Hvis x istedet for x2 havde heddet x3 skulle jeg så lave 3 paranteser og gange dem alle sammen ud --> (x - 2) * (x - 2) * (x - 2) = x3 - 6x - 8?

Derudover har jeg en sammensat funktion osm lyder sådan g(x) = 2x og f(x) = x2 --> (f o g) (x) = (2x)= (2x) * (2x) = 4x? Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juli 2011 af YesMe (Slettet)

Ja på en måde, men du har lavet det forkert.

(x - 2)·(x - 2)·(x - 2) = (x - 2)·(x2 - 4x + 4)

                                   (x - 2)·(x2 - 4x + 4) = x3

                                   (x - 2)·(x2 - 4x + 4) = x3 - 4x2

                                   (x - 2)·(x2 - 4x + 4) = x3 - 4x2 + 4x

                                   (x - 2)·(x2 - 4x + 4) = x3 - 4x2 + 4x - 2x2

                                   (x - 2)·(x2 - 4x + 4) = x3 - 4x2 + 4x - 2x2 + 8x

                                   (x - 2)·(x2 - 4x + 4) = x3 - 4x2 + 4x - 2x2 + 8x - 8

                                                                                                                  = x3 - 6x2 + 12x - 8

g(x) = 2x       og     f(x) = x2     ,     g(f(x))  =  g(x2)  =  2·(x2)  =  2x2


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juli 2011 af peter lind

Det er korrekt at du så skal udføre multiplikationen med de 3 parenteser; men du har ikke multipliceret korrekt.  Du bruger blind reglen for kvadratet på en 2 leddet størrelse og den holder ikke når det skal i 3. potens. Der gælder (a+b)3 ) a3+3*a2*b+3*a*b2+b3.

Den sidste er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den sidste er ikke korrekt, da (2x)2 = 4x2  .


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juli 2011 af Euroman28

#0

Det er jo bare kvadratet på en 2-ledet størrelse.

Mere besværligt er det jo ik!

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Sammensat funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.