Matematik

Nybegynder! Tangenshældning. simpel opgave.

21. juli 2011 af -charlotte- (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :-)

Jeg sidder og bakser en del med denne opgave. Det skulle være ganske nemt, hvis man ved hvordan det skal gøres!

bestem tangethældningen for x = 1 for en funktion med forskriften f(x)= x ^ 6 - x^-6 


Hjæælp :s 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

Tangens er en trigonometrisk funktion. Indenfor differentialregning kaldes det du søger, en tangenthældning. 

Løsning: Differentier f(x) og løs f'(1).


Svar #2
21. juli 2011 af -charlotte- (Slettet)

Jo jo, det står i mine noter - men aner ikke hvordan jeg skal sætte det op ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juli 2011 af SuneChr

Brug differentiationsreglen:   g (x) =  x ⇒  g' (x)  =  n·xn-1     Find da  f ' (1)  for at få hældningen for  x = 1. 


Svar #4
21. juli 2011 af -charlotte- (Slettet)

Jeg forstår det simpelthen ikke ! Er der ikke en der vil stille regnestykket op ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

Hint:

f'(x) = 6x^5 + 6x^(-7)


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

Løsning:

f'(1) = 6*1^5 + 6*1^(-7) = 12

Tangenthældningen er altså 12


Svar #7
21. juli 2011 af -charlotte- (Slettet)

Jeps, så langt er jeg med.

Jeg har gjort følgende:

x0: 1
f(x)=  x ^ 6 - x ^ - 6
f '(x)= 6 x ^ 5 + 6 x ^ - 7
f(1)= 1 - 1 = 0
f(1)= 30 + 3,6 = 36,6 ?? (Dette kan ikke helt passe - vel ?)
y = f ' (1) (x - 1) + f (1)
= 33,6 (x - 1) + 0

Er stoppet her da jeg kan se, at det ikke kommer til at give facit i bogen ! :-(


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du bliver kun bedt om at finde tangenthældningen, som jeg kan forstå det. Dette gøres som i #6.


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. juli 2011 af Walras

Det er uforståeligt, hvad du laver i følgende skridt

f(1)= 1 - 1 = 0
f(1)= 30 + 3,6 = 36,6 ?? (Dette kan ikke helt passe - vel ?)

Nej, det kan absolut ikke passe. Hvor får du de tal fra??

I det forrige skridt har du netop den afledede funktion

f'(x)=6x^5+6x^(-7)

og da du ved, at differentialkvotienten er tangenthældningen til grafen for funktion f i punktet x, ved du, at

f'(1)=6*1^5+6*1^(-7)

      =6+6

      =12

er den tangenthældning, som du søger efter. 

Den sætning, som jeg har sat i kursiv, skal du kunne udenad. Hvis det ikke virker indlysende for dig, bør du læse op på beviset for differentialkvotienten. Hvis du ikke lærer sætningen, kan du se frem til 4 eller derunder til den afgørende eksamen, for differentialkvotienter er en SÅ stor del af pensum. Så let kan det siges. Lær den!

 I øvrigt skal du undlade at lave mere end nødvendigt. Ovenstående vidner om, at du ikke forstår, hvad du laver. Du bliver bedt om at finde tangenthældningen - ikke tangentens ligning. Så skal du kun finde tangenthældningen. 


Skriv et svar til: Nybegynder! Tangenshældning. simpel opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.