Matematik
integration og partiel diff.
har lige et hurtig spm.
jeg har flg. funktion f(x,y)= xexy
jeg skal differentiere først mth. x og derefter mht. y
jeg er ikke helt sikker på hvad resultatet er? help
og desuden hvis jeg skal integrere den samme funktione, ex. mth. y bliver det: exy
det forstår jeg ikke helt?
Svar #1
04. august 2011 af Andersen11 (Slettet)
Man differentierer funktionen mht. x ved at betragte den som en sædvanlig funktion af x og betragte y som en konstant:
∂f/∂x = exy + y·x·exy
Differentieres dernæst mht y, betragtes x som en konstant:
∂2f/∂x∂y = x·exy + x·exy + yx2·exy = 2x·exy + x2·y·exy .
Hvis f(x,y) skal integreres mht. y, betragter man x som en konstant, og resultatet bliver da exy + k
Svar #3
04. august 2011 af mathon
f(x,y) = x·exy
∂f(x,y)/∂x = 1·exy + x·exy·y = exy(1+xy) y er konstant
∂f(x,y)/∂y = x·exy·x = x2exy x er konstant
Svar #4
04. august 2011 af mathon
hvoraf
∂2f(x,y)/∂x∂y = xexy(1+xy) + xexy = exy(x+x2y+x) = exy(2x+x2y) som i #1
Svar #5
04. august 2011 af mathon
integration:
∫ xexydy
sæt
u = xy
du/dy = x
xdy = du
hvoraf
substitution tilbagesubstitution
∫ xexydy = ∫ exy(xdy) = ∫ eudu = eu + k = exy + k
Svar #6
04. august 2011 af nstella (Slettet)
hej, tak for den lynhurtige hjælp! fik regnet det igennem og kom til det samme resultat som dig mathon.
(bruger produktreglen: f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x) samt ebx --) bebx hvoraf b er en konstant reglen)
lige mth. integrationen: tak for udregningen, kan godt følge "marthon" i den, men prøvede at anvende integration ved substi. mht. x - og det blev sådan lidt mærkeligt da jeg gik i stå ved at ydy = du, men den hedder jo x·exydx og det fik jo meget godt med x, fordi du=dxy som man kunne sætte ind, men her ved y?
og ikke mindst til svar 4: er lidt uerfaren med at bruge ∂f(x,y)/∂y - da jeg plejer at bruge f''xy, så når I skriver ∂2f(x,y)/∂x∂y mener I så f''xy?
Skriv et svar til: integration og partiel diff.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
