Matematik

røringspunktet = 1

05. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 Bestem ved håndkraft ligningen for en tangent til grafen for f . 
funktionen har forskrift:

f(x) =5x2+3x-1
og røringspunktet for tangenten har førstekoordinat 1.

f ' (x) = 5*2x+3

f ' (x) =10x+3=1

10x=-2
x=-5

f(-5)=5*(-10)+3=-47
f ' (-5)=1

= 1 (x+5) -47
= 1x + 5 - 47
= 1x-42

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Nej, du skal indsætte x =1 i den afledede f '(x) og den oprindelige f(x)

f'(x) = 10·x + 3

f '(1) = 10·1 + 3 = 13

f(1) = 7

 .. tangentligningen bliver

f(x) = f '(1)·(x -1) + f(1)

      = 13·(x -1) + 7

      = 13·x - 6


Svar #2
05. august 2011 af kidmartion (Slettet)

mange tak.

En anden opgave:
Bestem ved håndkraft ligningen for en tangent til grafen for f .
funktionen har forskrift:

f (x) =14*ln(x)

f ' (x) 14* 1/x

f ' (7) = 14*1/7

14*1/7 = 2

f ( 7) = 14*ln (7)= 14* 1,94591 = 27,24

2*(x-7 ) + 27,24
2x -14 +27,24
2x -13,24

er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Går ud fra at det er tangenten med røringspunktet (7,f(7)) ..

f '(x) = 14/x

f '(7) = 14/7 = 2

f(7) = 14·ln(7)

 .. tangentligningen bliver så

f(x) = 2·(x -7) + 14·ln(7)

      = 2x - 14 + 14·ln(7)

      = 2x + 13,24

 .. du mangler lige fortegnet for 13,24 ..


Svar #4
05. august 2011 af kidmartion (Slettet)

tak 

 - ja, røringspunktet = 7

Så det var næsten rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. august 2011 af mathon

 

          f(x) =14·ln(x)        x>0

          f '(x) = (14/x)

tangentligning:
         
          y = (14/xo))·(x-xo) + 14ln(xo)

          y = (14/xo))x + 14(ln(xo) - 1)

med xo = 7

          y = (14/7))x + 14(ln(7) - 1)

          y = 2x + 14(ln(7) - 1) ≈ 2x +13,2427


Skriv et svar til: røringspunktet = 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.