Matematik

Effektiv rente på kassekredit. Haster!

10. august 2011 af Usser (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

opgaven:

En virksomhed har en kassekredit med et maksimum på kr 500.000. Der budgetteres for det kommende år med et gennemsnitligt overtræk på kassekreditten på kr 400.000. Vilkårene på kassekreditten er 2% p.a. i provision og 9 % p.a. i rente med kvartalvis rentetilskrivning.

Beregn den effektive rente p.a.

I facitlisten står der:

omk = rente + provision = 400.000 · 2,25 % + 500.000 · 0,5 % = 9.000 + 2.500 = 11.500
i = (11.500/400.000) · 100 = 2,875 % pr. ¼ år som derefter skal sættes ind i ((1+r)^n-1)*100

Men hvordan finder jeg frem til de 0,5 % som jeg har markeret ovenover??


Svar #1
10. august 2011 af Usser (Slettet)

i facitlisten står der også

i = r + p/u = 2,25 + 0,5/0,8 = 2,25 + 0,625 = 2,875 % pr. 1/4 år

men hvor får jeg de 0,5 og 0,8 fra som jeg har markeret ovenover???

Håber der en der virkelig kan hjælpe skal til reeksamen imorgen


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. august 2011 af emul0c

De tal er den kvartalsvise tilskrivning.
Der tilskrives 9% p.a. kvartalsvis = 9 / 4 = 2,25%
Konverteres de 2% om til kvartalsvis tilskrivning fås det at 2 / 4 = 0,5 %

Umiddelbart ville jeg dog mene at det vil være nemmere at regne den effektive rente på følgende måde:

Omkostninger = Rente + Provision.

Provision = 500.000 * (1 + 0,5%)4 - 500.000 = 10.000

Rente = 400.000 * (1+ 2,25%)4 - 400.000 = 37.233

Omkostninger = 10.000 + 37.233 = 47.233.

Den effektive rente vil så være 47.233 / 400.000 = 12,01%


 


Svar #3
10. august 2011 af Usser (Slettet)

Mange tak for hjælpen det hjalp meget på forståelsen.. du er en redningsmand:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. august 2011 af emul0c

Hov provisionen er 10.075 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2017 af Fieks (Slettet)

Gammmmmel tråd, men stadig relevant... Læs alt om kassekreditter her, og hvordan du udregner den effektive rente.


Skriv et svar til: Effektiv rente på kassekredit. Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.