Fysik

Kviksølv og tryk

18. august 2011 af ThaDoews (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har fået en opgave som lyder:

"En lodretstående cylinder med diameteren 20 cm er forsynet med et letbevægeligt stempel, hvis masse er 2 kg. Under stemplet er der atmosfærisk luft. Ved temperaturen 17ºC sår stemplet 25 cm fra sin bundstilling

Find det absolutte tryk under stemplet, når barometerstanden er 75cmHg."

Og så spørger jeg: Hvordan gør man det?

Jeg ved via facitlisten at jeg skal finde et tryk på 755mmHg.

Jeg har prøvet at regne densiteten for kviksølv ud ved 17 grader og så bruge en formel:

p = ρ * g * h

hvor
ρ = 13,595
g = 9,82
h = 0,25

Men det virker ikke ;(

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

På luftmængden under stemplet virker dels et tryk hidrørende fra tyngdekraften på stemplet, dels det atmosfæriske tryk fra luften over stemplet.

Trykket fra tyngdekraften på stemplet beregnes ud fra tyngdekraftens størrelse på massen 2kg over den cirkulære flade med 20cm diameter, omregnet til mm Hg, der så lægges til de 750mm Hg for trykket fra barometerstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2011 af mette48 (Slettet)

"En lodretstående cylinder med diameteren 20 cm er forsynet med et letbevægeligt stempel, hvis masse er 2 kg. Under stemplet er der atmosfærisk luft. Ved temperaturen 17ºC sår stemplet 25 cm fra sin bundstilling

Find det absolutte tryk under stemplet, når barometerstanden er 75cmHg."

Trykket under stemplet er

barometerstanden samt tyngden af stemplet delt med dets areal

tyngde af stemplet    m*g/πr2  =2*9,82/[3,14*0,12 ]  kg*m/s2/[m2]

trykket fra 1 mmHg svarer til 0,001m3*13,595 kg/m3*9,82m/s2 pr m2

deles trykket fra stempelet med trykket fra 1 mm Hg fås trykket i mmHg


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Kviksølvs massefylde er ρHg = 13,595g/cm3 = 13,595·103kg/m3


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2011 af mette48 (Slettet)

#3 Ja selvfølgelig jeg snuppede bare tallene (som er uden enheder) uden at se nærmere på dem


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. august 2011 af mathon

   kort:

                                         tryk = kraft/areal        (vinkelret på fladen)

                                        1 Pa = 0,007501 mm Hg

   stempeltryk
                                         (2 kg) · (9,82 m/s2) / (0,25·π·(0,2 m)2) · (0,007501 mm Hg/Pa) = 4,67 mm Hg

   tryk under stemplet
                                         (750 mm Hg) + (4,67 mm Hg) = 754,67 mm Hg ≈ 755 mm Hg

 


Svar #6
19. august 2011 af ThaDoews (Slettet)

Jeg siger tusinde tak for jeres svar :) De var alle super gode og meget brugbare!


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2011 af 8520 (Slettet)

Hej Mathon

Jeg sidder også lige med denne her opgave, men kan ikke lige se hvor du får de 750 mmHg fra? det som om du springer over noget?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Mathon benytter den oplyste barometerstand på 75cm Hg = 750 mm Hg .


Skriv et svar til: Kviksølv og tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.