Fysik

Beregn strømmen

24. august 2011 af Pellerøv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej..!
Så er jeg blevet kastet ud i en fysik aflevering, men kan ikke rigtig komme i gang..

Jeg har følgende oplysninger:
R1 = 50 Ohm
R2 = 16 Ohm
R3 = 40 Ohm
R4 = 60 Ohm
Uo = 80 V.
dt  = 5,0 min.

Første spørgsmål lyder Beregn strømmene: I ; I1 ; I2..<
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2011 af mathon

    ...det afhænger helt af, hvordan modstandene er forbundet...


Svar #2
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Jeg har lige vedhæftet filen med opgaven, deri er en illustration! ;)

Vedhæftet fil:Hjemmeopgave+nr+13.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2011 af mathon

a)

de parallelt forbundne modstande i kredsløb 2 har erstatningsresistansen

   (R3·R4)/(R3+R4)     =  ((40 Ω) • (60 Ω)) /((40 Ω) + (60 Ω)) = 24 Ω

 

                   


Svar #4
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Tusinde tak for svar, marthon! ;)

Men hvorfor skal R3 ganges med R4 er det fordi de ligger parallel med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2011 af mathon

fordi generelt
 

     to parallelt forbundne modstande R1 og R2
     har erstatningsresistansen Rp

                 1/Rp = 1/R+  1/R2  =  R2/(R1 ·R2) + R1/(R1 ·R2) = (R1+R2)/(R1 ·R2)
hvoraf
                 Rp = (R1 ·R2)/(R1+R2)
               

             


Svar #6
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Arrrrh på den måde!! Nu forstår jeg (lidt bedre, om ikke andet) :-)

Tusinde tak for svar! ;)


Svar #7
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Hvad var det, at du have skrevet til slut i #3, syntes jeg kan mindes at der stod noget mere? - men nu er det forsvundet.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2011 af mathon

serieforbundne modstande deler spændingen i modstandstallenes forhold

det vil i kreds 2
sige
           spænding over
                                     R2:   (80 V)·(16/(16+24)) = 32 V     

                                     Rp:   (80 V)·(24/(16+24)) = 48 V         

   dvs
           48 V over både R3 og R4

           strømmene er således:

                       I1                             I2                              I3                            I4
           (80 Ω·A)/(50 Ω)       (32 Ω·A)/(16 Ω)         (48 Ω·A)/(40 Ω)      (48 Ω·A)/(60 Ω)

...

  da enhedsmæssigt
                                   V = Ω·A

 


Svar #9
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Puhha.. Nu er jeg godt nok blevet lidt forvirret..

Hvis R2 er lig 32 V, og Rp (R3 & R4) er lig 48 V, hvad er R1 så..?
Og hvordan kan det være at der er 4 stk. "I"? . i  opgaven bliver jeg jo "kun" bedt om at finde 3..


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2011 af mathon

    Ja det har du da ret i:
                                                 I1                           I2                              I = I1 + I2
                                        (80 Ω·A)/(50 Ω)       (80 Ω·A)/(40 Ω)
         


Svar #11
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvor du har de 80Ω fra?

Umiddelbart kommer jeg frem til 90Ω?

Her er min udregning:
De parallelforbundne: R34 = (1/40 + 1/60)-1 = 24Ω
De serieforbundne: R12 = 50 + 16 = 66Ω
R12 + R34 = 24 + 66 = 90Ω


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2011 af mathon

   80 V = 80 Ω·A     som omtalt i #8


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. august 2011 af mathon

   kreds 2
                    Rerstat = (16 Ω) + (24 Ω) = 40 Ω

                    I2 = (80 V) / 40 Ω)  =  (80 Ω·A) / 40 Ω) = 2 A


Svar #14
24. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Ja okay.. Tror jeg havde givet mig i kast med noget helt andet!! :)

Men hvordan kan det være at man ikke regner R1 er det fordi den ikke er forbundet med nogen?


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2011 af mathon

   ...det er to parallelle kredsløb


Svar #16
25. august 2011 af Pellerøv (Slettet)

Jaaaah okay.. Tror vist bare jeg må ligge det på hylden og droppe afleveringen, syntes ikke rigtig jeg forstår det.. Og kunne forestille mig, at dette er et relativt nemt emne..

Men jeg siger mange tak for hjælpen, og ulejligheden!

I formlen "I2" (#13) da skriver du at (80 Ω * A) / 40 Ω) = 2 A
Men hvilken "A" er blevet brugt i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. august 2011 af mathon

 

    "A" er enheden Ampére


Skriv et svar til: Beregn strømmen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.