Matematik

Eksponentiel funktion

27. august 2011 af Supfie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Antallet af danskere over 100 er vokset fra 158 til personer i 1980 til 628 i personer i 2005. Det antages at antallet af personer over 100 kan udregnes ved en ekspotentiel model

 y= a*b^x

Hvor y er antal personer over 100 og x er år efter 1980.

Bestem a og b

Hvordan dælan finder man a og b?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du finder b ved at dividere de to ligninger

              158 = a·b0  og 

               628 = a·b25 ,

hvoraf

               158/628 = b0-25   eller   628/158 = b25-0

heraf kan b beregnes

               b = 25√(628/158) = (628/158)1/25


Svar #2
27. august 2011 af Supfie (Slettet)

 Hvorfor siger du 25 i

628 = a*b^25


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Fordi året 2005 er 25 år efter 1980.

Du har to årstal med tilsvarende antal danskere over 100 år:

1980 med antallet 158.

2005 med antallet 628.


Svar #4
27. august 2011 af Supfie (Slettet)

Okay.

Hvorfor siger du 1/25 i

(628/158)1/25


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Fordi a1/nn√a .


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.