Fysik

En bold kastes lodret op i luften.

29. august 2011 af 02steffen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle sammen, jeg har brug for noget hjælp med en opgave:
En bold kastes lodret op i luften, og den når 5 m op, inden den vender.

   Tegn en graf, der viser boldens hastighed som funktion af tiden?

Nogle der kan hjælpe mig, er virkelig på bar bund med den, hvordan gør man?..


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2011 af peter lind

v = v0-gt


Svar #2
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 hvordan kan den bruges? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du skal tegne en graf af den lineære funktion v(t) = -g·t + vo , hvor g = 9,82 m/s2 .


Svar #4
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 Hvordan finder jeg t og V0?


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Du finder vo ud fra mekanisk energibevarelse.

Du skal ikke bruge tiden t, men blot tegne grafen for v(t). Du skal kun bruge konstanterne g og vo. v(t) og t er variable.


Svar #6
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 er Vo så 9.9? 


Brugbart svar (2)

Svar #7
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt. vo = 9,9 m/s .


Svar #8
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 hvordan ser funktionen så ud?


Brugbart svar (2)

Svar #9
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Funktionen er v(t) = -9,82·t + 9,9 .

vo er skæringen med y-aksen og altså udgangspunktet for den lineære udvikling, mens g = 9,82 m/s2 er hældningskoefficienten.

Grafen starter altså i (0 ; 9,9) og fortsætter som en ret linje ned mod v(t) = 0. Herefter fortsætter grafen som en ret linje, hvor tyngdeaccelerationen har positivt fortegn.


Svar #10
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 #9

Hvad ville man skrive i TI interactive hvis det var?

for min passer ikke helt?.


Brugbart svar (2)

Svar #11
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Det ville være smart, at indtegne funktionen på papir eller i paint. 


Svar #12
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

kan det så være den rigtige? 

den er vedhæftet.

Vedhæftet fil:Graf.jpg

Brugbart svar (2)

Svar #13
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Nej, du skal indtegne en lineær funktion, som forklaret i #9.


Svar #14
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 sidste forsøg.

er det den rigtige graf?

Vedhæftet fil:Graf 3.jpg

Brugbart svar (2)

Svar #15
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Ja, det ser fornuftigt ud. Så regner du hastigheden positivt, når bolden bevæger sig op, og du regner hastigheden negativt, når bolden bevæger sig mod jorden igen.


Svar #16
29. august 2011 af 02steffen (Slettet)

 tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #17
29. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#16

Hvis du derimod kun vælger at regne hastigheden positivt, så vil grafen være afbildet som et stort V i koordinatsystemet over x-aksen.


Skriv et svar til: En bold kastes lodret op i luften.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.