Matematik

hjælp til matematik

31. august 2011 af mullerb (Slettet) - Niveau: C-niveau

 hej :)
sidder og er i gang med en matematik afleververing og vil høre om der er nogle der kan hjælpe med dette spørgsmål?


I en afstand af 5 meter fra en lygtepæl kaster en 1,87 meter høj person en skygge, der er 1,6 meter lang. Hvor højt oppe hænger lygten?
(Hint: prøv at tegne problemstillingen)


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Find forholdet mellem personens højde og skyggens længde. Herefter ganges med de 5 meter .

1,87/1,6xhøjde/5


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. august 2011 af AskTheAfghan

#1

Skulle det ikke være;   1.87/1.6 = xhøjde / (5 + 1.6) ?

θ = tan-1(1.87/1.6) = 49.45º

Højdelygten = tan(θ)·g                hvor g = grundlinie = 5 + 1.6


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Jo, nemlig. Du har to retvinklede, ensvinklede trekanter, hvor forholdet mellem kateterne er ens.

1,87/1,6 = xhøjde/(6,6) , hvoraf

xhøjde = 7,7m


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. august 2011 af SuneChr

# 2  Jo, det er rigtigt.  To ensvinklede og retvinklede trekanter.

Man skal ikke bruge trigonometriske formler her.  Vi har:    x  =  1,87·6,6 / 1,6


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. august 2011 af AskTheAfghan

#4.

Det er jo det samme ... Tangens er lig med forholdet mellem sinus og cosinus, hvilket er det samme som forholdet mellem personens højde og skyggens længde (#1).

Højdelygten = tan(θ)·g            ... hvor   tan(θ) = 1.87/1.6      og    g = 5 + 1.6

Tal indsat:    Højdelygten = (1.87/1.6) · (5 + 1.6) = (1.87·6.6)/1.6  ...


Svar #6
31. august 2011 af mullerb (Slettet)

 TAK alle 3! :-) 


Skriv et svar til: hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.