Kemi

udregn Fe2+

31. august 2011 af 8745 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hjælp :(

a) Afstem reaktionen: Fe2+ + MnO4- ? Fe3+ + Mn2+ (sur væske)

b) Ud fra denne proces kan man ved en kemisk analyse udregne den molære koncentration af en FeSO4-opløsning (dvs. [Fe2+]), idet der udtages 20,00 ml FeSO4-opløsning. Disse 20,00 ml viser sig ved forsøget at reagere med 21,6 ml af en 0,0204 M KMnO4-opløsning.
Udregn [Fe2+].
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2011 af mathon

a)

                                               +2             +7                     +3             +2
                                               Fe2+    +    MnO4-    --->    Fe3+    +    Mn2+

        op    ned   antal
Fe    1                  5
Mn             5        1

  

                                              5 Fe2+    +    MnO4-    --->   5 Fe3+    +    Mn2+

                                              5 Fe2+    +    MnO4-    +   8 H+   --->   5 Fe3+    +    Mn2+   +   4 H2O


Svar #2
31. august 2011 af 8745 (Slettet)

Fe2+(aq) → Fe3+(aq) + e-

MnO4-(aq) + 8H+(aq) + 5e- → Mn2+(aq) + 4H2O

5Fe2+(aq) →5Fe3+(aq) + 5e- + MnO4-(aq) + 8H+(aq) + 5e- → Mn2+(aq) + 4H2O


5Fe2+(aq) + MnO4-(aq) + 8H+(aq) → 5Fe3+(aq) + Mn2+(aq) + 4H2O

Heraf ses at 1 mol MnO4-(aq) kan oxidere 5 mol Fe2+
 

dette har jeg fundet fra nettet men jeg forstår ikke hvordan de kommer frem til dette.. jeg har ikke haft om det


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. august 2011 af mathon

dvs
                  10 FeSO4  +  2 KMnO4 + 8 H2SO4   --->   K2SO4  +  5 Fe2(SO4)3  +  2 MnSO4  +  8 H2O

   stofmængdeforholdet
                                                      FeSO4 : KMnO4 = 5 : 1
            


Svar #4
31. august 2011 af 8745 (Slettet)

hmm.. hvorfor hvordan kommer du frem til det forstår det ikke


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2011 af mathon

21,6 ml af en 0,0204 M KMnO4-opløsning
indeholder

                                         n = V·c = (0,0216 L) · (0,0204 mol/L) = 4,4064·10-4 mol KMnO4
som ækvivalerer
                                         5
·(4,4064·10-4 mol) = 0,0022032 mol FeSO
som ækvivalerer
                                        
0,0022032 mol Fe2+

                                         [Fe2+] = n/V = (0,0022032 mol) / (0,020 L) 0,1102 M
 

                               


Svar #6
31. august 2011 af 8745 (Slettet)

jeg forstår det stadig ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2011 af cep (Slettet)

 Det første du gør er at kigge på oxidationstrin. Jern, Fe, bliver oxideret, mangan, Mn, bliver reduceret. (det her er lidt en udvidelse af svar #1).

Fe2+ har oxidations trin "+2", og Fe3+ har oxidations trin "+3". Det vil sige at jern går 1 trin op.

Mn i permanganat (MnO4-) har oxidationstrin "+7" og i Mn2+ har den "+2". Mangan går altså 5 trin ned.

Det er de tal der står i skemaet i svar #1. Med andre ord giver hver jernion 1 elektron fra sig til mangan, men hvert mangan skal have 5 elektroner. Derfor skal du bruge 5 jern for hver mangan. Nu ved du hvad forholdet mellem Fe og Mn er og kan skrive "5" foran Fe på begge sider (og 1 foran Mn, men det behøver man ikke skrive, når det er 1). Det var redoxdelen.

Nu skal du kigge på ladningerne på begge sider, for de skal være ens! På venstre side har du 5*(+2) fra Fe og 1*(-1) fra Mn, dvs en total ladning på +9. På højre side har du 5*(+3) fra Fe og 1*(+2) fra Mn, dvs en total ladning på +17. Du skal nu få ladningerne til at passe ved at tilføje H+ (hvis det foregår i sur væske) eller OH- (hvis det foregår i basisk væske). Her er det i sur væske, og derfor tilføjes 8H+ på venstre side, så der nu er totalt +17 på begge sider. Så langt så godt. Nu har du ordnet redoxdelen og ladningerne.

Sidste trin er at få antallet af H'er og O'er til at passe ved at tilføje vand. På venstre side har du 8 H'er og 4 O'er, og på højre side har du 0 H'er og 0 O'er. Der skal derfor tilføjes 4 vandmolekyler på højre side, så de kommer til at passe.

Denne fremgangsmåde, de tre trin, bruges hver gang du skal afstemme en redoxreaktion.


Svar #8
01. september 2011 af 8745 (Slettet)

tusinde tak og hvordan løser jeg opgave b?


Skriv et svar til: udregn Fe2+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.