Matematik
Hjælp til ligning
Hej hvis vi har ligningen y2/y1= a^x2-x1 Hvilken regel/definition er det så vi bruger for at regne os frem til
a=x2-x1*kvrdratrod(y2/y1)
Venlig hilsen
Christian
Svar #1
01. september 2011 af mette48 (Slettet)
y2/y1= a(x2-x1) er det sådan det skal forstås?
Hvis man uddrager den (x2-x1) rod på begge sider fås
(x2-x1)√(y2/y1)
Svar #2
01. september 2011 af mathon
y2/y1 = aΔx du opløfter i 1/Δx på begge sider
(y2/y1)1/Δx = (aΔx)1/Δx
(y2/y1)1/Δx = aΔx·(1/Δx) = a1 = a
dvs
a = (y2/y1)1/Δx
...
x2-x1√(y2/y1) er kun defineret, når x2-x1∈Z+
Svar #3
01. september 2011 af christian0710 (Slettet)
Det var 2 meget smarte løsninger! :D Det eneste jeg ikke forstår er: Kan man godt tage roden af (x2-x1) (mette84's eksempel) som er potensen til a i ligningen y2/y1= a(x2-x1) ????
Jeg tænker bare når man har en ligning som 2= 7x Er det så ikke log man benytter frem for at tage roden på begge sider??
altså x*log(7)=log(2) Er der noget der en huskeregel til at huske hvornår man tager roden og hvornår man benytter log?
Svar #4
01. september 2011 af mette48 (Slettet)
De 2 løsninger er egentlig bare 2 måder at skrive de samme ting på. Det med at skrive matematik er ikke så let her.
Man kan godt tage potensen både til (x2-x1) og til Δx (som Marton skriver)
2= 7x
denne opgave er ikke af samme type som den forrige, da a i den anden opgave svarer til 7-tallet i denne opgave (som du løser rigtigt)
Svar #5
01. september 2011 af christian0710 (Slettet)
Hej Mette, tak for svaret. Det er alligevel lidt uklart for mig hvor skillelinjen mellem potensopløftning og logaritme løsning går og har derfor et spørgsmål med et eksempel.
Hvad er det der gør 7x forskelligt fra det andet eksempel med (x2-x1)? Jeg tænker hvis vi har ax =2 så har vi jo opløftet grundtallet (a) i en eksponent (lidt ligesom vi har opløftet a i eksponenten (x2-x1) . Kan man så både benytte log regneregler og potensopløftning til at løse begge ligniner? eller hvad er det der gør forskellen?
Svar #6
01. september 2011 af mathon
forskellen er
7x roden er kendt og eksponenten er ukendt
aΔx eksponenten er kendt og roden er ukendt
Svar #7
01. september 2011 af mette48 (Slettet)
Da logaritmer er potenser af 10 (log) eller af e (ln), dækker log reglerne også potensopløftning.
Har man de rigtige hjælpemidler kan begge dele bruges, men har man ikke en lommeregner der kan uddrage rødder, vil man nok tage logaritmer i brug for at kunne løse opgaven.
Svar #8
01. september 2011 af christian0710 (Slettet)
Ahh så i logaritme ligninger er det altid roden der er kendt og eksponenten vi skal isolere? Og når eksponenten er kendt og roden er ukendt anvender vi de andre metoder?
Skriv et svar til: Hjælp til ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
