Matematik

MATEMATIK HJÆLP

02. september 2011 af mal45 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Betragt funktionen f(x) = x4 ?? 3x3 ?? 15x2 + 19x + 30.
Di erentier funktionen.
Funktionen har tre tangenter med hldningen a = 1; 25. For hvilke x0-vrdier er
dette opfyldt?
Find til hvert x0 det tilhrende y0.
Nu har man de tre punkter, hvor funktionen har en tangent med hldningen
a = 1; 25. Bestem de tre tangenters ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find løsningerne til ligningen f'(x0) = a . Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0) .

Det er uklart af det, du har skrevet, hvorledes funktionen f(x) præcist er defineret.


Svar #2
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

tak , men jeg ved ikke hvordan jeg skal indsætte det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beregn først f'(x) og løs så ligningen f'(x0) = 0 . Er din funktion

f(x) = x4 - 3x3 - 15x2 + 19x + 30     ?


Svar #4
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

ja min funktion er det 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så beregn den afledede f'(x) . Benyt, at (k·xn)' = k·n·xn-1 .


Svar #6
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

er den afledede ikke -->  4x3-9x2-30x+19x


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ikke helt. Det sidste led er + 19 .


Svar #8
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

Ja undskyld, men hvad skal jeg så nu? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så skal man finde alle de steder, hvor grafen for funktionen f(x) har en tangent med hældningen a . Hvis du mener, at a = 1,25 , skal man derfor løse ligningen

f'(x0) = 5/4 , dvs.

4x03 - 9x02 - 30x0 + 19 = 5/4


Svar #10
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

skal jeg så indsætte 1,25 på x0's plads? eller


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, du skal løse den viste 3.-gradsligning i x0 .


Svar #12
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

jeg forstår det slet ikke :( 


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man skal løse ligningen

4x03 - 9x02 - 30x0 + 19 = 5/4 , dvs

4x03 - 9x02 - 30x0 + 71/4 = 0 .

Det er en 3.-gradsligning i x0 . Der er tre løsninger til ligningen, som antydet i opgaveteksten.


Svar #14
02. september 2011 af mal45 (Slettet)

tusind tak for hjælpen jeg prøver mig frem. god weekend.


Skriv et svar til: MATEMATIK HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.