Kemi

lidt hjælp til hvordan jeg kan løse den her ligevægtsbrøk, Kc

02. september 2011 af jcay (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er gået i stå. Kan ikke rigtig se hvad jeg skal gøre. Opgaven lyder på:

''I en beholder findes disse stoffer i en ligevægteblanding:

SO2 (g) + NO2 (g) ---> SO3 (g) + NO (g)

Beholderen indeholder stofmængderne:
0,62 mol SO3, 0,39 mol NO, 0,81 mol SO2 og 0,10 mol NO2.

a) Beregn ligevægtskonstanten.

Uden temperaturen ændren fyldes 1,00 mol SO2 i beholderen


b) beregn stofmængderne af alle 4 stoffer i beholderen når der igen er ligevægt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2011 af mathon

 

 

                      SO2 (g)   +   NO2 (g)    --->    SO3 (g)   +   NO (g)

                            

           [SO3]·[NO] / ([SO2]·[NO2] =n (SO3)·n(NO) / (n(SO2)·n(NO2)) =  da volumenet er fælles

                  K = (0,62 mol)(0,39 mol) / (0,81 mol)(0,10 mol)) = 2,98519    ved den pågældende temperatur

 

                     SO2 (g)        +        NO2 (g)         --->         SO3 (g)        +        NO (g)
            (0,81 + 1) mol - x        (0,10 mol) - x             (0,62 mol) + x         (0,39 mol) + x

 

            ((0,62 mol) + x )((0,39 mol) + x ) / ((1,81 mol) - x)((0,10 mol) - x)) = 2,98519  og 0<x<0,10 mol

                           x = 0,045 mol

 

 nye stofmængder i mol:

                                  SO2                 NO2 (g)                SO3               NO
                                  1,76                 0,0549                0,665             0,435      med 3 betydende cifre

 


Svar #2
02. september 2011 af jcay (Slettet)

mathon, kan du forklare mig hvordan du regnede x ud?...jeg ved ikke hvordan jeg skal regne det ud ved brug af lommeregneren, hvis du har brugt det?


Svar #3
02. september 2011 af jcay (Slettet)

har en TI-84


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2011 af mathon

 

              solve((0.62 + x )(0.39 + x ) / ((1.81 - x)(0.10 - x)) = 2.98519,x) | x>0 and x<0.10

....

udskift din TI-84


Svar #5
02. september 2011 af jcay (Slettet)

kan du forklare mig hvorfor x skal være større end 0 og mindre end 0.10?

 

og hvorfor udskifte min TI-84? hvad er bedre så?


Svar #6
02. september 2011 af jcay (Slettet)

hvad har du da brugt til at regne x ud. kan du godt finde ud af TI Interactive?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2011 af mathon

 

   ...du kan reducere til en 2.gradsligning...


Skriv et svar til: lidt hjælp til hvordan jeg kan løse den her ligevægtsbrøk, Kc

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.