Fysik

Vektore og fart udregning

03. september 2011 af psdaoc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa, jeg sidder her og skal lave en opgave hvor jeg skal udregne farm af et skib der sejer mellem 2 punkter, og kan ik se mig udaf det, så håber der er en der lige har en fidus.

skibet skal sejle mellem A til B

Mellem A og B er der 6km i vest og 2km syd, billed skulle følge med.

vinklen på  4 knob er 10 grader

opgaven  lyder på at finde hvilken fart skibet skal sejle med hivs det skal ha en overfart tid under 20min.

som sagt er total blank og siddet med det her i nogle timer nu og læst i mine bøger men kan ik se mig udaf det sp hvis en kender formelen for at finde det ville jeg blive glad :)

på forhånd tak

Vedhæftet fil: fysik1.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hele opgaven. Hvad har linien

"vinklen på  4 knob er 10 grader"

med opgaven at gøre? Angiver det retning og styrke af strømmen i vandet?

Skibet skal så sejle med en hastighedsvektor vskib, således at

vskib + vstrøm = v0·(6 ; 2)/√40 ,

hvor v0 afpasses, så v0 = (√40)km/(20min), og hvor

vstrøm = 4knob·(cos(80º) ; sin(80º)

Vær opmærksom på, at 1 knob = 1 sømil/time = 1,852 km/time.


Svar #2
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

min fejl, hele opgave lyder sådan:

en færge skal sejle mellem to byer A og B, der ligger i forhold til hinanden som vist på skitsen. i farvandet er der en nordgående strøm på 4 knob i retningen 10 grader.

 

opgave: med hvilken fart skal færgen kunne sejle, når overfarten højst må være 20 min


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det var så det, jeg antog i mit svar i #1.


Svar #4
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

lige et spørgsmål, der hvor du beskriver, v0 = (√40)km/(20min) , hvor kommer (√40) fra?

og tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er længden af vektoren (6 ; -2), som det vist retteligt skal være i #1.


Svar #6
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

oki, mange tak jeg må se om jeg kan finde udaf det nu :)


Svar #7
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

puha, må godt nok indrømme jeg trode jeg lige havde fået styr på vektore:P men jeg tog fejl, kan godt nok ik se mig ud af det.

men du skal ha mange tak for hjælpen, tror bare jeg må imdrømme det lige er for avanceret for mig endnu. når jeg prøve at køre de formler ind på min lommeregner får jeg nogle helt sindsyge tal der ik kan passe, så må ha fat i min lære og få ham til at forklare lidt mere om det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Med min korrektion i #5 bliver vektorligningen i #1

vskib + vstrøm = v0·(6 ; -2)/√40 ,

hvor vstrøm = 4knob·(cos(80º) ; sin(80º)) , og v0 = (√40)km/(20min) .

Man finder så

vskib = (√40)km/(20min)/(√40)·(6 ; -2) - 4knob·(cos(80º) ; sin(80º))

Skibets fart er da |vskib|


Svar #9
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

oki, jeg skal lige være sikkert på et par ting, håber du har tålmodighed med mig:)

vskib + vstrøm = v0·(6 ; -2)/√40, jeg går udfra at jeg er nød til at regne de forskellige stykker ud, men hvis jeg fx prøver at lave v0·(6 ; -2)/√40 (hvor jeg får V0 til 0.316) men så snart jeg skriver de (6 ; -2) får jeg en fejl at der mangler en ) mellem ; -2.

håber det er forståligt.

dernæst håber jeg du vil forklare hvad ; betyder i sammenhæng med fysik, jeg må ha sovet da vi har fået det forklaret :(

 

til sidst kan jeg fx smide  vskib = (√40)km/(20min)/(√40)·(6 ; -2) - 4knob·(cos(80º) ; sin(80º)) ind på min lommeregner og det skulle så give mig skibets fart?

jeg takker for hjælpen da jeg er total lost på den opgave her.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg har skrevet ligningen for hastighederne som en vektorligning, hvor for eksempel (6 ; -2) er komponenterne i x- og y-retningerne af vektoren. Man skal så først beregne vskib som en vektor, og dernæst beregne vektorens længde |vskib|


Svar #11
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

har jeg så forstået det ret at [6 ; -2) kan erstattes at længden af den vektor,  lad os kalde den C, som jeg får til 6.32km, eller skal jeg altid regne udfra x,y komponenterne, eller har jeg bare ik fattet hat af hvad du lige har forklaret mig :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, du skal først regne vektorkomponenterne for vskib ud, og derefter kan man så beregne vektorens længde.

vskib = (3km/t)·(6 ; -2)  - (7,408km/t)·(cos(80º) ; sin(80º)) = (16,71km/t ; -13,30km/t)


Svar #13
04. september 2011 af psdaoc (Slettet)

du skal ha mange tak for hjælpen men jeg er tabt for lang tid siden, jeg må se om jeg kan læse noget mere om det, og at det så giver mening nok til at jeg kan forstå det her :)

men mange tak for at prøve at forklare det til mig


Svar #14
05. september 2011 af psdaoc (Slettet)

hejsa igen, håber lige du ser denne besked, jeg hr lige et hurtigt spørgsmål jeg håber du kan svare på :)

eger lidt undervisning idag har jeg forstået lidt mere af denne opgave, dog er jeg i tvilv om vektoren for strøm

 

de 4 knob er det samme som 7.4 km/t, men jeg vil godt ha det i en distance så jeg ved hvor lang den vektor er, men jeg går ik ud fra man bare kan lave 7.4km/t om til 7.4 km, i så fald vile min vektore være meget stor i forhold til resten af mig regnestyk


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det forstår jeg ikke. Alle vektorerne i opgaven er hastighedsvektorer, der kan måles i km/t . I #12 har jeg beregnet skibets hastighedsvektor vskib .

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. marts 2016 af 199001 (Slettet)

Hej jeg sidder med samme ogave, hvordan får du fra #8 (√40)km/(20min)/(√40) til at give 3 km/t i #12


Brugbart svar (1)

Svar #17
27. marts 2016 af Soeffi

#2 (redigeret:)...En færge skal sejle mellem to byer A og B, der ligger som vist på skitsen. I farvandet er der en strøm på 4 knob i retningen 10 grader NØ.

Spørgsmål: med hvilken fart skal færgen sejle i forhold til vandet, når overfarten højst må være 20 min.


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. marts 2016 af 199001 (Slettet)

Hej den bliver du nok lige nødt til at forklare mig. Altså hvorfra får du de 3 i csl samt -18,435* og igen i vst hvorfra får du de 4 og 1,852


Brugbart svar (1)

Svar #19
28. marts 2016 af Soeffi

#18

3·√40 km/t er skibets hastighed i forhold til land. Det skal sejle fra A til B på 20 minutter. Der er √40 km mellem A og B og 20 minutter er 1/3 time, heraf skibets hastighed i forhold til land: 3·√40 km/t.

Jeg vælger et koordinatsystem, hvor øst er første-aksen og nord er anden-aksen. Drejning mod uret er positiv omdrejningsretning.

Strømmen er drejet 80º i forhold til førsteaksen og skibets sejlretning er drejet -18,435º. Det sidste følger af, at vektoren AB har koordinaterne (6,-2) i det valgte koordinatsystem. For denne vektor gælder, at tan(θ) = -2/6, hvor θ er AB's vinkel i forhold til koordinatsystemets førsteakse. Tan-1(-2/6) = -18,435º.

Jeg får i øvrigt det samme resultat som i #12: v = (16,7; -13,3).

Den røde vektor på tegningen er den retning, som skibets stævn peger under overfarten, mens den grønne vektor er den retning, som skibets massemidtpunkt forskydes i.

1 knob er 1,852 km/t som nævnt i #1. Deraf de 4·1,852 som længden af strømmens vektor i forhold til land.


Brugbart svar (0)

Svar #20
28. marts 2016 af 199001 (Slettet)

Okay, tak så er jeg helt med. Det er altid rart at se at der findes flere metoder for samme udregning.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.