Matematik

Cirkelafsnit - vinkel

03. september 2011 af aaaa95 (Slettet)

Hej :)

Jeg har nu siddet med denne opgave i et par timer.. og, jeg kan bare ik' finde den vinkel ..

Jeg har en cirkel med d=1,2 m .. cirkelafsnittet har en pilhøjde på 0,85 m ... hvordan kan man finde vinklen ? skal bruge vinklen for at kunne komme videre, da jeg skal finde areal og buelængden af cirkelafsnittet.

Har vedhæftet billede af situationen.

På forhånd, tak :)

Vedhæftet fil: cirkelafsnit.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2011 af Isomorphician

Brug denne formel:

h = r(1 - cos(v/2)), hvor h = forskellen mellem diameteren og højden, og r er radius. Indsæt og isoler v.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. september 2011 af AskTheAfghan

cos(θ/2) = (r - h) / r      , hvor

r = 1.2/2 = 0.6 m                                             (radius)

     h = 1.2 - 0.85 = 0.35 m                             (højden er lig med diameter minus pilhøjden)

             r - h = 0.6 m - 0.35 m = 0.25 m         (radius minus højden)


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. september 2011 af mathon

du kan udlede:
                             sin(V/2) = (2√(p(d-p))) / d 

hvoraf
                             sin(V/2) = (2√(0,85(1,2-0,85))) / 1,2 = 0,909059

                             V = 2sin-1(0,909059) ≈ 130,75º

                            


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. september 2011 af mathon

udledelse:
             tegn en skitse og få overblik

                      brug Pythagoras             (k/2)2 + (r-p)2 = r2

                                                              (k/2)2 + r2 - 2rp + p2 = r2
                                      
                                                              (k/2)2 = d·p - p2 = p(d-p)

                                                              2(k/2) = 2√(p(d-p))

                                                              k = 2√(p(d-p))
trigonometri i retvinklet trekant
giver
                                                              sin(V/2) = (k/2)/r = k/d            når V er kordens centervinkel

                                                              sin(V/2) = (2√(p(d-p))) / d
           


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. september 2011 af mathon

cirkelafsnit:
den direkte sammenhæng mellem kordens centervinkel V,
pilhøjden p og cikeldiameteren d
når p<r
er således:

                                                   V = 2·sin-1((2√(p(d-p))) / d)


Svar #6
04. september 2011 af aaaa95 (Slettet)

Tusinde tak for jeres svar .. det hjalp meget .. nu kan jeg komme videre .. mange tak :))


Skriv et svar til: Cirkelafsnit - vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.