Fysik

2 fys. opg. til i morgen!

27. august 2003 af SP anonym (Slettet)
Er der ikke en som gider løse disse to opgaver for mig med pædagogiske udregninger, da jeg ikke forstår dem, idet jeg var syg da det med tid og det der blev gennemgået (de er 2 opgaver i et "fysikafleveringssæt" som skal afleveres i morgen):

Færdselspolitiet kan fra helikoptere bestemme mortorskøretøjers fart ved at måle, hvor lang tid køretøjet er om at tilbagelægge en kilometer vej, afmærket med to T-formede mærker på vejbanen.
- Hvor lang tid bruger en bil på at køre denne strækning?


Nogle tilskuere til et stort cykelløb står 10 km fra mål. En gruppe udbrydere har skilt sig ud fra hovedfeltet, som passerer tilskuerne 150 sekunder efter udbryderne.
- Kan man ud fra denne viden alene bestemme afstanden mellem udbryderne og hovedfeltet?
En helikopter med et tv-kamera sørger for, at fjernsynsseerne hele tiden kan se cykelløbet ovenfra. Da hovedfeltet passer de førnævnte tilskuere, er udbryderne 2,00 km nærmere mål.
- Kan man ud fra fjernsynsbilledet alene fastslå, hvor meget udbryderne tidsmæssigt fører med?
- Giv på baggrund af den samlede information ovenfor et skøn over, hvor lang tid der går, fra hovedfeltet passerer tilskuerne, til udbryderne er i mål.
- Hvilke forudsætninger er nødvendige for at løse opgaven?

Jeg er virkelig helt blank... Har nok bare svært ved at vende mig til at tænke matematisk ;) Men, på forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2003 af Lurch (Slettet)

a) det kommer vel an på hvor hurtigt bilen kører?

b),
a. nej
b. nej, kun hvis man ud fra TV-billdet alene kan beregne både udbrydernes og feltets fart
c. Man ved udbryderne kører 2km på 150s, og kan derved beregne deres hastighed. Man ved også de har 8km til mål, og man kan derved beregne tiden der vil gå før de er i mål
d. Det er en forudsætning at cykelrytterne kører med konstant fart

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2003 af Lurch (Slettet)

hmm, b) spm 2, er vist bare t nej. kun ud fra billdet og ingen mulighed for at tage tid eller viden om deres hastigheder, kan man ikke fastslå tidsforskellen

Svar #3
27. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Tak, øhm, i 1'eren kører den vist 90 km/h...

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2003 af Lurch (Slettet)

:-). Når man vil have hjælp til en opgave, hjælper det en hel del hvis man skriver opgaven af, så nøjagtigt som muligt, og man sørger for at få alle oplysninger med!
Du ved den kører s=1km og den kører med v=90km/h, så kan du nemt finde tiden med formlen,
v=s/t

Svar #5
27. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Men i b), c'eren, hvordan regner man det så ud? Altså "skønnet"?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2003 af Lurch (Slettet)

Ja, du bruger igen formlen v=s/t
Du evd at de skal cycle 8km for at komme i mål. Du ved også at de kørte 2km på 150s sekunder.
Du kan altså regne ud hvor hurtigt de køre, og derfor beregne hvor lang tid det vil tage dem at køre 8km med den hastighed de nu kører

Svar #7
27. august 2003 af SP anonym (Slettet)

90 = 1/t

<=>

T = 90 sek?

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2003 af Lurch (Slettet)

nej,
v=s/t => t=s/v

t=1km/(90km/h)=1/90h=40sek

Svar #9
28. august 2003 af SP anonym (Slettet)

Er formlen v=s/t ikke noget man kan deducere via ren logik?

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. august 2003 af Jean

Kan man sikkert godt, men stringent kan du se på nogle integraler...

Skriv et svar til: 2 fys. opg. til i morgen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.