Matematik

Opgavetjek - VIGTIGT

05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Hej håber der er nogen der vil tjekke min opgave: 

Q = (-4,1) 

C = x^2+2x+y^2-6y = 15 

Ligning for tangent til cirklen i Q.: 

C = (x-a)^2+(y-b)^2=r^2 

x^2+2x+y^2-6y = 15

(x+1)^2+(y-3)^2=15+1+9 

 

Centrum = (1,-3), radius = 5. 

vektor n = vektor CQ 

vektor CQ = (-4-(-1)),(1-3) 

Vektor CQ = -3, -2

 

Ligningen for tangenten til cirklen i Q: 

-3(x-(-1))-2(y-3)=0

-3x-3-2y+6=0 

-3x+3 = 2y 

y = -(1/2)x+ 1(1/2) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du finder korrekt normalvektoren QC til linjen, men du laver en fejl i ligningen for tangenten. Du finder istedet

-3(x + 4) - 2(y - 1) = 0

-3x - 12 - 2y + 2 = 0

-3x - 10 - 2y = 0 , hvor så

y = -3/2x - 5


Svar #2
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Men er det ikke centrums koordinater (a,b) dvs. (1,-3) der skal indsættes i linjens ligning?  


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nej, du skal indsætte koordinaterne for det punkt, som befinder sig på linjen. I øvrigt er centrum (-1,3).


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2011 af mathon

 

        centrum C = (-1,3)

        tangentligning i Q = (-4,1):
                                                             (xo+1)·(x+1) + (yo-3)·(y-3) = 25

                                                             (-4+1)·(x+1) + (1-3)·(y-3) = 25

                                                             -3·(x+1) - 2·(y-3) = 25

                                                              3·(x+1) +2·(y-3) = -25

                                                              3x+3 +  2y - 6 = -25

                                                              3x + 2y = -22

                                                              (3/2)x + y = -22

                                                              y = -(3/2)x - 22

     

                                                              


Svar #5
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Okay, tak er med på den nu. 

 

Du kender vel ikke en anden metode til at komme frem til denne ligning? 

Min lærer sagde at det her var den besværlige måde at komme frem til ligningen, han sagde noget med at man slet ikke behøvede at finde centrum, da man har to punkter og kan komme frem til en vinkelret vektor. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2011 af mathon

rettelse af regnefejl

                                         

                                                                

                                                              3x + 2y = -22

                                                              (3/2)x + y = -11

                                                              y = -(3/2)x - 11


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Din ligning går ikke gennem punktet Q .


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2011 af mathon

@#7

grunden til "tangentligning"sforskellen
er, at vi har troet på #0's tekst:

en efterprøvelse viser, at Q = (-4,1) slet ikke ligger på cirklens periferi.

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Jamen, det forklarer jo problemet.

#0

Du har altså fejl i dine oplysninger om punktet Q .

I øvrigt kunne du lige så godt have fortsat diskussionen i følgende tråd:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1061691


Svar #10
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Nej for min lærer har regnet sig frem til det samme punkt.

Er nu endnu mere forvirret end da jeg skrev dette. Hvis svaret el. svarene er forkert hvordan regner man så denne opgave!!!!

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2011 af mathon

forvirret eller ikke

       ...man kan ikke beregne tangentligningen i et punkt, som ikke er røringspunkt...


Svar #12
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Okay, så er der vel ikke noget at gøre, men tak for hjælpen. 


Svar #13
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Hov ! Jeg har lige regnet efter og har opdaget at min lærer har glemt at sætte minus foran 1, så punktet er ikke (-4,1) men (-4,-1). Er det på cirklens periferi? Hvordan tjekker man egentlig det? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Gå tilbage til din opgavetekst og sammenlign omhyggeligt med det, du skrev i #0. Måske der er en tastefejl et eller flere steder.


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du bekræftede så min formodning i #14. Indsæt punktets koordinater i cirklens ligning. Cirklens ligning beskriver alle de punkter, der ligger på cirklens periferi. Eller beregn afstanden |CQ| . C(-1;3) , Q(-4;-1) . Vektoren CQ har koordinaterne CQ = (-3 ; -4), der jo har længden 5, som er cirklens radius.


Svar #16
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Jeg har fået linjen til y = -(1/4)*3x-4 

? Passer resultatet? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. september 2011 af mathon

tjek på Q2 = (-4,-1):

                                  (x+1)2 + (y-3)2 = (-4+1)2 + (-1-3)2 = 9 +16 = 25
så Q2 ligger på
cirkelperiferien
 

 

 

        centrum C = (-1,3)

        tangentligning i Q2 = (-4,-1):
                                                             (xo+1)·(x+1) + (yo-3)·(y-3) = 25

                                                             (-4+1)·(x+1) + (-1-3)·(y-3) = 25

                                                             -3·(x+1) - 4·(y-3) = 25

                                                              3·(x+1) + 4·(y-3) = -25

                                                              3x+3 +  4y - 12 = -25

                                                              3x + 4y = -16

                                                              4y = -3x - 16

                                                              y = -(3/4)x - 4

     

                                                             


Svar #18
05. september 2011 af StellaT (Slettet)

Okay, super - TUSIND tak. 


Skriv et svar til: Opgavetjek - VIGTIGT

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.