Samfundsfag

Økonomisk teori om dagpengesystemet

08. september 2011 af guldskov (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle 

Jeg sidder fast i min aflevering omkring dagpengesystemet.

Jeg skal besvare spørgsmålet: 

Hvorledes kan man ud fra økonomisk teori begrunde denne forklaring?

Det danske dagpengesystem er karakteriseret ved en kompensationsgrad på 90 % op til indkomster på ca. 15.000 kr. om måneden og i en international sammenligning lang dagpengeperiode, om end VK regeringens spareplan betyder en halvering af dagpengeperioden. Dagpengesystemet anvendes ofte som en forklaring af på den høje danske ledighed for især ikke-faglærte lønmodtagere.

 

Jeg ved, at jeg skal ind og forklarer om keynes og monetarismerne, men er som sagt kørt fast i det.  

 

Håber virkelig, at der er nogen, der kan give mig et skub i den rigtige retning. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2011 af Walras

Den økonomiske forklaring på, at det er sådan, er, at dagpengene er alternativomkostningen ved at arbejde. Du kan vælge at arbejde og tjene en løn w, men så går du glip af dagpengene, b. Omvendt kunne du undlade at arbejde og få dagpengene, b, men så går du glip af lønnen, w. Jo større forskel, der er på w og b, dvs jo større w-b er, jo større incitament er der til at finde et job. Det er i praksis så simpelt, du kan vælge at se på det. Når dagpengeperioden mindskes, vil de ikke engang få dagpenge, da vil de få kontanthjælp, så du kunne bare forestille dig det sådan, at b faldt, hvormed w-b steg. På den måde håbes det på, at de arbejdsløse begynder mere ihærdigt at lede efter jobs for at komme i arbejde.

Det har ikke meget at gøre med hverken Keynes eller monetaristerne. Årsagen til, at der ofte tales om, at dagpengesystemet er skyld i ledigheden for ufaglærte arbejdere, er, at dagpengesystemet gør alternativomkostningen ved at arbejde for stor, så incitamentet til at få et job er for lille.


Svar #2
08. september 2011 af guldskov (Slettet)

Mange tak for hjælpen ;) Men mit problem er så bare, at det er min lærer, der har sagt, at vi skal inkludere Keynes og monetaristerne. Hvordan kan jeg inkludere dem? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2011 af Walras

Du kan eventuelt bruge dagpengene i en diskussion omkring automatiske stabilisatorer, der mindsker udsvingene i økonomi, dvs lægger en dæmper på konjunkturerne, om disse så er positive eller negative. Men så er du inde på det korte sigte i økonomien. Det er også her, at Keynes teorier hører til. Ikke desto mindre er det, citatet hentyder til, det lange sigt, hvor Keynes på mange måder ikke bør iblandes, så det er da vist i mangel af bedre, at I skal diskutere ud fra det grundlag. 

At forkorte dagpengeperioden er desuden ikke et sparetrick, der skulle være med til at stabilisere økonomien på kort sigt. Det skal ses som et strukturpolitisk indgreb, der på lang sigt gerne skulle øge arbejdsudbuddet. Forskellen er udtalt. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2011 af Walras

Hvis du finder ud af, hvordan din lærer gerne vil have dig til at inddrage Keynes og Friedman, må du gerne skrive det. Det kunne være interessant at vide, hvorfor de to specifikt skal udvælges i diskussionen.


Svar #5
12. september 2011 af guldskov (Slettet)

Det er fordi forklaringen bliver brugt af monetarister, som jo netop mener at den offentlige sektor skal være så lille som mulig, og videre skulle vi indføre Kaynes som en kontrast til monetaristerne.  


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2011 af Walras

Det ved jeg såmænd ikke, om monetaristerne mener.. Men det er korrekt, at de med Milton Friedman som fortaler ikke bryder sig om at benytte offentlige investeringer/forbrug som konjunkturstabiliserende instrumenter. 


Skriv et svar til: Økonomisk teori om dagpengesystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.