Matematik

Løsning for 2 ligninger med 2 ubekendte

08. september 2011 af Vinstrup (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg står med en opgave hvor jeg skal finde x og y (2 ligninger med 2 ubekendte). Normalt bruger jeg substrationsmetoden, men jeg støder ind i nogle problemer her...

 

Opgaven lyder:

8/x-6/y-12=0

6/x-8/y-2=0

 

For at bruge substrationsmetoden skal jeg jo isolere x, men hvis jeg isolere x i den første ligning - får jeg 12xy ud over x og y

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er måske nemmere at isolere (1/x) og (1/y) i stedet for.

48/x - 36/y - 72 = 0

48/x -64/y - 16 = 0

I - II: 28/y -56 = 0 , hvoraf 1/y = 2, eller y = 1/2


Svar #2
08. september 2011 af Vinstrup (Slettet)

Findes der ikke en måde at løse ligningen på - udelukket via indsættelsesmetoden...?

 

Men denne metode du brugte er noteret bag mit øre


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg benyttede "lige store koefficienters metode". Man kan også benytte substitutionsmetoden, som du foreslår.

Så er

(1/x) = (12/8) + (6/8)(1/y) = (3/2) + (3/4)(1/y)

der indsat i Lign II giver

6·(3/2) + 6·(3/4)(1/y) -8(1/y) -2 = 0 , eller

(7/2)(1/y) = 7, og dermed (1/y) = 2 eller y = (1/2)


Svar #4
08. september 2011 af Vinstrup (Slettet)

Yepsi...

Hvordan kommer du enlig fra 28/y - 56 til 1/2 (#2)

 

Og hvordan isolere man x eller y i  8/x-6/y-12=0 (hvis man gerne vil bruge indsættelsesmetoden)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ligningen i #1 er

28·(1/y) - 56 = 0 , dvs 28·(1/y) = 56, eller (1/y) = 56/28 = 2, hvoraf y = 1/2

Det er måske lettere at se det, hvis du kalder a = (1/x), og b = (1/y) , så ligningerne er

8a - 6b -12 = 0

6a - 8b - 2 = 0

Ligningssystemet kan forkortes til

1:   4a - 3b = 6

2:   3a - 4b = 1

Af lign 1: a = (3/4)b + 3/2, der indsættes i Lign 2, til

3·( (3/4)b + 3/2 ) - 4b = 1, eller

((9/4) - 4)b = 1 - (9/2) , eller

-(7/4)b = -(7/2) , eller

b = 2, hvoraf y = (1/b) = (1/2)

 


Skriv et svar til: Løsning for 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.