Fysik

Vinkelret acceleration genoptaget

09. september 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skriver om vinkelret acceleration, og dens hastighedsændring, fordi jeg i går ikke fik det svar, som jeg ønskede. Det er nok, fordi jeg ikke spurgte præcist nok, så jeg har nu lavet en tegning og lidt symbolregning for at illustrere, hvor min forståelse mangler.
Vi ser på en bevægelse, som vist på tegningen. En vinkelret acceleration ændrer hastighedsvektoren således, at den får en lodret komposant – dvs. der lægges vektoren dv til v1  og vi får en resulterende vektor v2.
Ræsonnementet fra min bog lyder nu. I grænsen, hvor tidsrummet for accelerationen bliver uendeligt lille, så bliver også vinklen uendelig lille, og derfor bliver ændringen i den lodrette komposant uendeligt lille, hvorfor jeg også har skrevet dv. Der ræsonneres så, at dette må ændre hastigheden.
MEN MEN MEN!
Samtidig siger man også, at farten IKKE ændres. Men farten ændres jo også infinitisimalt meget, så det at sige ovenstående, virker for mig som om, at man siger, at den infitisimale ændring det ene sted ingen betydning har, mens den det andet sted en betydning har – og det er paradoksalt i min optik.
Nu kan man jo selvfølgelig sige, at farten er udtrykt ved kvadratroden af komposanterne kvadreret, så den bliver √(vx^2+dv^2 ), så anden-komposanten bliver ENDNU mindre end dv, men jeg synes stadig ikke, at argumentet holder og er matematisk korrekt – det lugter lidt af fysikerfornuft det hele.
I stedet ville jeg gerne se en mere korrekt matematisk udledning eller måske har det hele en helt anden forklaring, som jeg ikke kan se på nuværende udgangspunkt. Ellers er det jo måske fordi et ægte udsving skal beskrives med en trigonometrisk funktion – what do I know.

Vedhæftet fil: vinkelret acceleration.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg er stadigvæk ikke med på dit spørgsmål. Prøv dog at betragte accelerationen og hastigheden som vektorer. Arbejdet, der ydes på systemet via accelerationen a vil da være:

F*v = 0, da de er ortogonale.


Svar #2
09. september 2011 af arto460 (Slettet)

Hmm prøv at se på min tegning. Jeg kan udmærket se, at den kinetiske energi aldrig kan stige hvis a altid er vinkelret på v, men jeg er interesseret i idéen bag, at hastigheden ændrer retning uden at ændre størrelse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hastighedsvektoren v ændrer retning, fordi accelerationsvektoren a ikke er nulvektoren. Farten, derimod, er længden |v| af hastighedvektoren, og den ændres ikke, hvis hastighedsvektoren er vinkelret på accelerationsvektoren. Det tror jeg også Jerslev eller Peter Lind var inde på i den anden tråd.

|v|2 = vv , så

2|v|·d|v|/dt = 2v • dv/dt = 2va ,

så hvis va = 0 , og |v| > 0 , er d|v|/dt = 0


Skriv et svar til: Vinkelret acceleration genoptaget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.