Matematik

ligning (2x-1) / (x-½) = x-1

11. september 2011 af joeeey (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Alle!

Jeg har brug for hjælp til løsning af denne ligning:

(2x-1) / (x-½) = x-1

 

 

Skal vi:

(2x-1) / (x-½) = x-1

<=>

2x -1= (x - 1) / (x - ½)  og hvad så ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at 2x-1 = 2(x - (1/2)), og forkort så, med forbeholdet x ≠ 1/2 .

Hvis du endelig ganger med (x - (1/2)) på hver side, skal du gøre det rigtigt. I din sidste ligning har du ganget med (x - (1/2)) på venstre side, men du har divideret med (x - (1/2)) på højre side.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2011 af mathon

 

     (2x-1) / (x-½) = (x-1)         x ≠ (1/2)

     (2x-1) = (x-1(x-½)

     2(2x-1) = (x-1(2x-1)

     (2-x+1)(2x-1) = 0

     (3-x)·(2x-1) = 0

     2(3-x)·(x-(1/2)) = 0 og x ≠ (1/2)               hvor nul-reglen giver

          x = 3


Svar #3
11. september 2011 af joeeey (Slettet)

#2

hvad er det du gør i 3. sætning, ganger du med 2 på begge sider ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt.


Svar #5
11. september 2011 af joeeey (Slettet)

men hvorfor skrives der ikke

2(2x-1) = 2 ((x-1)·(2x-1) i 3. sætning?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2011 af Krabasken (Slettet)

Fordi højre sides (x-½) er blevet til (2x-1), hvorved der allerede ER ganget med 2 på denne side.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2011 af Krabasken (Slettet)

(2x-1) / (x-½) = (x-1)         x ≠ (1/2)

     (2x-1) = (x-1)·(x-½)

     2(2x-1) = (x-1)·(2x-1)                                   Her forkortes med (2x-1)        x ≠ ½

     (2-x+1)(2x-1) = 0                                          2 = x-1

     (3-x)·(2x-1) = 0                                             x = 3

     2(3-x)·(x-(1/2)) = 0 og x ≠ (1/2)

          x = 3
 


Skriv et svar til: ligning (2x-1) / (x-½) = x-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.