Matematik

svær opgave

12. september 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Lad a, b og c være tre positive reelle tal saledes at a + b + c = abc.
Vis at
 

1) abc ≥ 3√3

2) √(1+a-2) + √(1+b-2) + √(1+c-2) ≥ 2√3

 

Jeg har skrevet en masse ned på papir, men jeg har ikke helt knækket den endnu


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

1)

Ligningen x + y + z = xyz , x>0, y>0, z>0 , bestemmer en flade i rummet. Vi kan her isolere z som funktion af x og y:

z = -(x+y) / (1 -xy) ,

og opgaven drejer sig om at finde minimum for funktionen

f(x,y) = z·xy = -(x+y)xy / (1 - xy)

For at finde minimum, finder vi først de mulige stationære punkter, dvs. punkter, hvor både

∂f/∂x(x,y) = 0 og ∂f/∂y(x,y) = 0 er opfyldt.

Vi har nu

∂f/∂x = (x2y2 - 2xy -y2) / (1 - xy)2 , og

∂f/∂y = (x2y2 -2xy -x2) / (1 - xy)2 ,

så vi skal finde positive løsninger til ligningssystemet

y·(x2y -2x -y) = 0
x·(xy2 -2y -x) = 0

Da vi kun søger positive løsninger giver nulreglen i den sidste ligning

x(y2-1) = 2y, eller

x = 2y/(y2 -1) ,

der indsat i den første ligning

x2y -2x -y = 0

giver

4y2·y/(y2-1)2 -4y/(y2-1) -y = 0 , eller, efter division med y og multiplikation med (y2-1)2 ,

4y2 -4y2 +4 -(y2-1)2 = 0, eller

(y2 -1)2 = 4 ⇒ y2 -1 = 2 ∨ y2 -1 = -2 ⇒ y2 = 3 ⇒ y = √3

da vi kun benytter positive løsninger. Vi får så for dette y at x = 2(√3) / (3-1) = √3 , og også

z = -2(√3)/(1 - 3) = √3 .

Det er let at se, at der er tale om et lokalt minimum, og da definitionsmængden er åben og sammenhængende, er det et globalt minimum, så vi får

xyz ≥ 3√3

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

2)

Isolerer man igen z = -(x+y)/(1 - xy) , skal man finde minimum for funktionen

g(x,y) = √(1+x-2) + √(1+y-2) + √(1+z-2)

          = √(1+x-2) + √(1+y-2) + √(1+x2y2+x2+y2) / (x+y)


Svar #3
13. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen

Du skriver:

Det er let at se, at der er tale om et lokalt minimum, og da definitionsmængden er åben og sammenhængende, er det et globalt minimum, så vi får

Hvad ville der ske hvis definitionsmængden ikke var sammenhængende, altså hvis funktionen ikke var kontinuert?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så må man betragte funktionen i hvert sammenhængende område for sig. Hvis definitionsmængden ikke er åben, f.eks., hvis kvartplanerne, der begrænser den positive oktant {(x,y,z) ∈R3 | x > 0 ∧ y > 0 ∧ z > 0} havde været inkluderet, skulle vi også have betragtet funktionens opførsel på kvartplanerne.


Skriv et svar til: svær opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.