Matematik

Ligningerne dræber mig! NOT, men hjælp!

12. september 2011 af KristianEriksen1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har besvær med at løse følgende ligning:

-5x + 3(x + 1) = 12

5x + - 5x + 3(x+1) = 12 + 5x

3(x + 1) = 12 + 5x

3 * x + 3 * 1 = 12 + 5x

3x + 3 = 12 + 5x

... Og så kan jeg ikke komme videre! Har jeg gjort noget forkert? Hjælp ville være rart (det haster ret meget)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du er på rette vej, men du mangler bare at færdiggøre det.

-5x + 3(x + 1) = 12

-5x + 3x + 3 = 12

-2x + 3 = 12

-2x = 9

x = - 9/2 = -4,5


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2011 af FadiB (Slettet)


 -5x + 3(x + 1) = 12
 -5x + 3x + 3 = 12
 -2x = 9
 -x = 4,5
  x = - 4,5

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2011 af placebo321 (Slettet)

1)

-5x+3(x+1) = 12

gang ind i parenteserne

-5x+3x+3 = 12

reducer

-2x+3=12

isolér

-2x=9

x= -4,5


Svar #4
12. september 2011 af KristianEriksen1 (Slettet)

#2 og #3

Tak for hjælpen begge. Dog undrer jeg mig over følgende:

-5x+3x+3 = 12

reducer

-2x+3=12

 

- Når i reducer og altså siger -3x på -5x og 3x.  Kan man så godt det uden at skulle gøre det på den anden side af = tegnet?? :O


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

For at være lidt pædagogisk, så er du i underskud af 5 x'er, nemlig -5x, men du får så lagt 3 x'er til, hvilket gør at du kun er i underskud af 2 x'er:

-5x + 3x = -2x

Du skal derfor ikke foretage nogle ændringer på den anden side af lighedstegnet.


Svar #6
12. september 2011 af KristianEriksen1 (Slettet)

Så i princippet kunne du sagtens bare ha lagt 5x til de -5x uden at skulle gøre noget på den anden side eller noget andet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Nej, hvorfor skulle du også gøre det? Ligningen hedder

-5x + 3x + 3 = 12 , og dermed fås

-2x + 3 = 12

Du reducerer jo kun?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2011 af mette48 (Slettet)

-5x+3x+3 = 12

Du skal tælle sammen, hvor meget der er på hver side lige nu

PÅ venstre side er der -5x+3x+3 = - 2x+3

på højre sider er der 12

-2x+3=12                     nu vil jeg gerne have 3 væk.

Hvis jeg trækker 3 fra på begge sider er der stadig lige meget på hver side af lighedstegnet.

Trækker jeg det kun fra på den ene side, gælder = ikke længere da der ikke mere er lige meget på de to sider.

-2x+3-3 =12-3         så trækker jeg sammen på hver side for sig

-2x = 9

#5 lad være at bruge udtrykket "pædagogisk" når du ikke ved hvad det dækker, lad de erfarne om det.

I dette emne glemte du f.eks at forklare forskellen på de to omtalte ting.

 

 


Skriv et svar til: Ligningerne dræber mig! NOT, men hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.