Matematik

Løs ligning for t

18. september 2011 af Sedersen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens. Jeg har en ligning som jeg skal løse for t:

F(t) = 2*B*t*q*A*e^(-Bt^2 )-p=0

Først prøvede jeg at isolere t helt normalt, da det er min eneste ubekendte. Men det bliver noget være rod.

Så tænkte jeg at jeg skal løse den ved hjælp af substution, og så løse den som en andengradsligning, men det vil ikke lykkedes for mig. Jeg ville blive rigtig glad hvis der er nogen af jer herinde der kan hjælpe mig lidt på vej.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2011 af SuneChr

En anden ligning, som heller ikke er pæn:

Flyt p over på højre side lighedstegnet og tag derefter den naturlige logaritme på begge sider.

Den må også løses numerisk, når de andre parametre bliver kendte.


Svar #2
18. september 2011 af Sedersen (Slettet)

Mange tak for svaret... Men såfremt jeg har regnet rigtig giver det mig:

ln(2*B*t*q*A*e^(-Bt^2 ))=ln(p)

->

-ln(2*B*t*q*A)*B*t^2=ln(p)

Nu er det nye problem at jeg har mit ene t indeholdt i den naturlige logaritme, og de to andre (t^2) udenfor.
Så jeg kan ikke se hvordan jeg kan få et udtryk alene for t. Eller overser jeg noget banalt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2011 af SuneChr

ln t - B·t2  =  ln p - ln 2 - ln B - ln q - ln A       for t > 0

I den oprindelige ligning, kan t antage alle værdier.

Begge udgaver må løses numerisk med indsatte A, B, p og q værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2011 af SuneChr

Har du  værdier for A, B, p og q?  Så kan vi jo se, om vi får samme værdi for t ved at løse den numerisk.


Svar #5
18. september 2011 af Sedersen (Slettet)

(Jeg har B=0.08, A=10, q=2000, p=1500)
Det vil ikke være noget problem at sætte værdierne ind i:

ln(t)-B·t^2=ln(p)-ln(2)-ln(B)-ln(q)-ln(A)

Og så bruge en computer/lommeregner til at spytte en værdi for t ud. (Hvis det er det du mener med at løse numerisk?) Er det den eneste måde den umiddelbart kan løses på?

Jeg kan måske slet ikke bruge en metode (jeg enten ikke husker/kender til, eller som ikke eksisterer) til at få et udtryk:

t="noget med A, B, p, q"?

(Med lidt hjælp fra en lommeregner får jeg to løsninger for t.. t=0.478 og t=5.560)

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. september 2011 af SuneChr

Nej, der er desværre ikke andre muligheder end den numeriske metode, ved at indsnævre det interval t skal gennemløbe, indtil den ønskede nøjagtighed opnås.

De logaritmiske og trigonometriske funktioner er eksempler på, at de lader sig ikke isolere med argumentet x, hvis x også forekommer i ligningen som et algebraisk udtryk,     (sin x) + x


Svar #7
18. september 2011 af Sedersen (Slettet)

Okay.. "Desværre" er et meget nøjagtigt ord her :)

Men med dit sidste svar her, tror jeg at jeg forstår din argumentation. Du skal i hvert fald have en meget stor tak for din hjælp og så ellers en go søndag.

Tak :)


Skriv et svar til: Løs ligning for t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.