Fysik

bilens acceleration

19. september 2011 af 11111111 (Slettet) - Niveau: A-niveau

er der ikke en som kan hjælpe mig med denne opgave

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2011 af Simon9513 (Slettet)

F102: Hastighed og acceleration


Hastighed

En bevægelses hastighed udtrykker (fortæller noget om) hvor hurtigt afstanden ændres.
Hastighed betegnes med symbolet v (af eng. velocity) og defineres som:

  

Symbolet  ?  (delta  = græsk D) bruges som forkortelse for ”ændringen af ...”, så   ?s  betyder ”ændringen af afstanden”.
 

Ændringen af en fysisk størrelse beregnes altid som ”slut¬værdien minus startværdien”. Symbolerne  so  og  to  er for¬kortel¬ser for hhv.  sstart  og  tstart , mens  sslut  og  tslut  ofte blot
skrives som  s  og  t . Se figuren.

SI-enheden for hastighed er  m/s , som vist i den kantede parentes ovenfor. Enheden læses som ”meter pr. sekund”  og er afledt af de to grundlæggende enheder  m  og  s.

Som regel sættes  to  = 0 , og ligningen ovenfor kan da omskrives til -

Dette er en vigtig bevægelsesligning for bevægelse med konstant hastighed.


Acceleration

En bevægelses acceleration udtrykker, hvor hurtigt hastigheden ændres.
Acceleration betegnes med symbolet  a  og defineres som:

 


Angivelserne med sænket skrift har samme betydning som ovenfor. Bemærk enheden, som læses ”meter pr. sekund i anden”. Se figuren.

Sætte  to  =  0 , kan ligningen omskrives til -

   

Håber du kan bruge det til noget. :-)

 

Simon. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. september 2011 af peter lind

Find v(t) altså find en stamfunktion til a(t). som er 0 for t = 0. sæt ind oplysningen om hastigheden efter 12 sekunder. Det giver en ligning til bestemmelse af de 2 ubekendte. Find dernæst grænseværdien for t ->∞. Det giver en anden ligning til bestemmelse af de 2 ubekendte.


Skriv et svar til: bilens acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.