Fysik
gay-lussacs 1. og 2.lov???
30. maj 2005 af
tuden (Slettet)
sider lige og læser til fysikeksamen, men jeg roder rundt i gay-lussacs 1. og 2.lov, er der nogen der kan forklare mig hvad der er hvad???
:)
:)
Svar #1
31. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Gay-Lussacs love beskriver sammenhængen mellem tryk (P), volumen (V) og absolut temperatur (T) for ideale gasser. P*V/T = k. Konstanten er senere udvidet n*R, hvor n er antallet af mol, og R generelt kaldes gaskonstanten. En ideal gas er tynd, der sker i princippet ingen vekselvirkning mellem molekylerne. Den må heller ikke være for kold, og i princippet må molekylerne ikke have nogen egenvolumen. For temperaturer tæt på det absolutte nulpunkt gælder lineariteten ikke.
P og T er proportionale for konstant V.
V og T er proportionale for konstant P.
Gay-Lussacs ligninger ses ofte omsat til Celsiusskalaen:
P = P0*(1 + t/273,15)
V = V0*(1 + t/273,15)
Naturligvis gælder også, at P og V er omvendt proportionale for fastholdt T.
Sammenlign med Boyle-Mariottes lov, Avogadros lov, Daltons lov, Van-der-Waals lov og Van't Hoffs lov. Du vil opdage at tingene hænger smukt sammen.
P og T er proportionale for konstant V.
V og T er proportionale for konstant P.
Gay-Lussacs ligninger ses ofte omsat til Celsiusskalaen:
P = P0*(1 + t/273,15)
V = V0*(1 + t/273,15)
Naturligvis gælder også, at P og V er omvendt proportionale for fastholdt T.
Sammenlign med Boyle-Mariottes lov, Avogadros lov, Daltons lov, Van-der-Waals lov og Van't Hoffs lov. Du vil opdage at tingene hænger smukt sammen.
Svar #2
31. maj 2005 af tuden (Slettet)
hvad er så 1. lov og hvad er 2.lov?
hvad er P/T = konstant???
hvad er P/T = konstant???
Svar #3
31. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
P/T = konstant for fastholdt V
beskriver en isokor tilstandsændring.
Denne lovmæssighed kaldes Gay-Lussacs tryklov.
V/T = konstant for fastholdt P beskriver en isobar tilstandsændring.
Denne lovmæssighed kaldes Gay-Lussacs rumfangslov.
P*V = konstant for fastholdt T beskriver en isoterm tilstandsændring.
Denne lovmæssighed kaldes Boyle-Mariottes lov.
De kom først, og derfor har Gay-Lussac ikke 3 love opkaldt efter sig.
Men du kan se, at de er alle specialtilfælde af den generelle lovmæssighed. I skrivende stund har jeg ikke fundet referencer til nummereringen. Vender tilbage senere.
beskriver en isokor tilstandsændring.
Denne lovmæssighed kaldes Gay-Lussacs tryklov.
V/T = konstant for fastholdt P beskriver en isobar tilstandsændring.
Denne lovmæssighed kaldes Gay-Lussacs rumfangslov.
P*V = konstant for fastholdt T beskriver en isoterm tilstandsændring.
Denne lovmæssighed kaldes Boyle-Mariottes lov.
De kom først, og derfor har Gay-Lussac ikke 3 love opkaldt efter sig.
Men du kan se, at de er alle specialtilfælde af den generelle lovmæssighed. I skrivende stund har jeg ikke fundet referencer til nummereringen. Vender tilbage senere.
Skriv et svar til: gay-lussacs 1. og 2.lov???
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
