Matematik

Udledning af formel

24. september 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Hvis udtrykket σcr = Ncr / A bruges på følgende formel: σb + σb · (A/W) · (Ncr · uo)/(Ncr - N) = fy, skal det vises, at det giver: (σcr - σb)(fy - σb) = σb · σcr · uo · A/W.

Nogen, der kan gennemskue det?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af peter lind

Der gælder Ncr = A*σcr. Sæt det ind i formlen. Rent umiddelbart ser det ikke ud til at passe, så du mangler formodentlig at angive nogle yderligere oplyysninger.


Svar #2
24. september 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Der er ingen yderligere oplysninger. Jeg kan ikke selv få det til at gå op.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Eftersom N ikke indgår i den endelige formel, men kun i formlen, man starter med, må der også være et udtryk for N, der kan benyttes.


Svar #4
24. september 2011 af turk89 (Slettet)

#3

Der gælder som sædvanligt: σb = N / A.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2011 af peter lind

  Du kan altså ikke regne med at vi kender baggrunden for opgaven og dermed ikke det du skriver i #4. Så må du også sætte det ind i ligningen. Da A eller W kun indegår i højre side af den formel, der skal bevises kan du prøve at isolerer disse størrelser.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vi er altså ikke inde i din terminologi. Du bliver jo nødt til at give alle oplysninger og forudsætninger.

Så får man

fy - σb = σb · (A/W) · A·σcr · uo/(A·σcr - A·σb) og dermed

(fy - σb)(σcr - σb) = σb · (A/W) · σcr · uo

hvilket vist svarer til det ønskede resultat.


Svar #7
24. september 2011 af turk89 (Slettet)

#5 og #6

Ja, det er korrekt, og tak for hjælpen.

Et tillægsspørgsmål:

Når: (σcr - σb)(fy - σb) = σb · σcr · η divideres med σcr/fy skal det vises, at følgende gælder: (1 - χ)(1 - λ2 · χ) = η ·χ, hvor χ = σb/fy og λ2 = fycr.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, prøv nu selv.


Svar #9
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#8

Trin 1:

cr - σb)(fy - σb) / (σcr/fy) = σb · σcr · η / (σcr/fy)

Trin 2:

fy · (σcr - σb)(fy - σb) / σcr = fy · σb · σcr · η / σcr

Trin 3:

(fyσcr - fyσb)(fy2 - fyσb) / (σcr · fy) = σb · η

Trin 4:

(1 - σbcr)(λ2 - σbcr) = σb · η

Ser det rigtigt ud indtil videre? Er jeg på rette vej?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

På højre side får man

σb · σcr · η / (σcr / fy) = σb · fy · η = χ · η · fy2 ,

så mon ikke man skal dividere med (σcr · fy)  i stedet for med (σcr / fy) ?

Der er ikke meget plan i at lave disse besværlige reduktioner, når du ikke formulerer dem rigtigt.


Svar #11
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#10

Der står direkte i bogen følgende:

"[...] Ved at dividere (6.16) med σcr / fy findes: (1 - χ)(1 - λ2 · χ) = η · χ [...]"

Her er formel 6.16. den formel jeg angiver i #7.

Det kan også være, at der er trykfejl i bogen, men hjælper det, hvis man dividerer med (σcr · fy)? Så længe facit kommer til at passe, så er der vel ikke noget problem.


Svar #12
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#10

Passer det, hvis man dividerede med (σcr · fy)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis man dividerer med (σcr · fy) , får man på højre side

σb · σcr · η / (σcr · fy) = σb · η / fy  = χ · η

På venstre side får man så

cr - σb)·(fy - σb) / (σcr · fy) = (1 - σbcr)·(1 - σb/fy)

                                              = (1 - λ2·χ)·(1 - χ)

med    χ = σb / fy     og     λ2 = fy / σcr

Det er blot simpel division og reduktion.


Svar #14
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#13

Giver (σcr - σb) / (σcr · fy) ikke (1/fy - χ/σcr)?


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jo, men det kan du jo ikke bruge til noget her.


Svar #16
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#15

Netop. Hvordan kommer du så frem til det som du får i #13?


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det fremgår da ellers af #13, hvis man skeler til højresiden

cr - σb)·(fy - σb) / (σcr · fy) = ((σcr - σb)/σcr) · ((fy - σb)/fy)

                                               = (1 - σbcr) · (1 - σb/fy)

                                                  


Svar #18
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#17

Det er jo rigtigt. Mange tak for det.

Et sidste spørgsmål for i dag:

Til udtrykket: χ = (1 + α(λ - λ0) + λ2 - ((1 + α(λ - λ0) + λ2)2 - 4 · λ2)1/2) / (2 · λ2) indføres forkortelsen

φ = 0,5(1 + α(λ - λ0) + λ2). Derfor kan det første udtryk skrives om til: χ = (φ - (φ2 -  λ2)1/2 / (λ2).

Jeg forstår ikke  helt, hvordan det led, der hedder 4 · λ2 bliver lavet om til λ2. Hvordan kan det være muligt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Så står der

χ = ( 2φ - ( (2φ)2 - 4λ2 )1/2 ) / (2λ2)

Kan du nu se, at man kan forkorte med 2 ?


Svar #20
25. september 2011 af turk89 (Slettet)

#19

Ja, man dividerer med 2 på alle led. Derfor ville jeg også mene, at man fik:

χ = (φ - ( (φ)2 - 2λ2 )1/2 ) / (λ2)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.