Fysik

beregning af afstand til den næremste stjerne: "Proxima Centauri"

26. september 2011 af 1a2b (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle :)  Jeg har til  fået til opgave at beregne afstanden til stjernen: Proxima Centaur, ved brug af parralakse.

Jeg mener at jeg skal bruge Tang

Tan: B = b/a

jeg kender jo alle vinkler (parallakse (vinkel B) =  0,79 grader, vinkel C = 90 grader (den sidste vinkel A kan regnes ved vinkelsum)

og da afstanden fra Jorden til Solen er 1 AE må a være 1

Jeg kender parallaksen som jeg mener er 0,79

jeg vil gerne isolere b (den ene katete som her er afstanden mellem Jorden og stjernen)

a= 1* tang B

Jeg ved dog ikke hvordan jeg helt præcis skal regne med buesekunder og parsec. Jeg har prøvet at omregne men det giver ikke nogen mening. Afstanden burde gerne blive 4,24 lysår men jeg kan ikke tilnærme mig dette resultat.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen er ikke 0,79º , men 0,79" (buesekunder).

For stjernen med en parallakse p , har vi

1AE / d = tan(p) = (p"/3600)·π/180 ,

idet vinklerne er så små, at tangens til vinklen kan erstattes med vinklen i radianer, og hvor p" betegner parallaksen målt i buesekunder.

Idet 3600·180/π = 206264,8 , har vi, at

d = 206264,8AE/p" ,

hvor p" er parallaksen i buesekunder. Indfører man længdeenheden 1 parsec som

1pc = 206264,8AE,

er 1 parsec den afstand i hvilken Jordbanens middelafstand 1AE ses under en vinkel af 1" , og man har så den simple formel

d(pc) = 1/p"

hvor p" er parallaksen i buesekunder, og d(pc) er afstanden i parsec.


Skriv et svar til: beregning af afstand til den næremste stjerne: "Proxima Centauri"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.