Matematik

differentialligning 2

28. september 2011 af feuni (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis jeg har et udtryk der lyder (y''/y')=(1/(k+i*x))

Hvordan løser jeg den for henholdsvis

y'';y´;og y (med håndkraft)


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs først differentialligningen

u' / u = 1 / (k + i·x)

og dernæst differentialligningen

y' = u


Svar #2
28. september 2011 af feuni (Slettet)

Nå nu fik jeg endelig min opgave færdig. Jeg er nu klar til at kigge lidt mere på den her.

Kan der ikke forklares lidt mere om hvad jeg gør. Måske vises et eksempel.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er da penslet ud i detaljer, hvad du skal gøre.  Hvad forstår du ikke ved forklaringen?

y' er løsning i differentialligningen

u' / u = 1 / (k + i·x) ,

så når man har løst den differentialligning, finder man y ved at integrere en gang mere.


Svar #4
28. september 2011 af feuni (Slettet)

Ja måske, men jeg kan ikke lige se tegningen. Jeg har prøvet at sætte noget op som en start.

jeg får integralet((d^2y)/(d^2x)/(dy/dx))=integralet(1/a+b*x)

jeg vælger u=a+b*x

men hvad skal jeg så gøre, og er det rigtigt gået frem.

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja? Løs differentialligningen for u . Den er allerede separeret og er lige til at integrere.


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Løs differentialligningen

u' / u = 1 / (k + i·x) ,

man får

ln(u) = (1/i)·ln(k+ i·x) + c

y' = u = e(1/i)·ln(k+ i·x) · C

 


Svar #7
28. september 2011 af feuni (Slettet)

ok men hvad er formålet med at løse u' / u = 1 / (k + i·x)

når udgangspunktet er u'' / u' = 1 / (k + i·x)


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er jo den samme differentialligning. Formålet er at finde y' , hvorefter y kan findes. Når den er formuleret

u' / u = 1 / (k + i·x) ,

er det måske lettere at se, at det er en lineær differentialligning af 1. orden, der er separeret.


Skriv et svar til: differentialligning 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.