Matematik

Problemer med blækregning

28. september 2011 af LauraSenika (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder her med min blækregning og har 4 opgaver hvor jeg har prøvet mig lidt frem og tilbage, men ikke helt synes jeg kan komme videre med dem. Håber der er nogle derude der kan hjælpe mig :-)

 

Opgave 1:

En funktion  er bestemt ved

f(x) = x^2 - 5x + 4

Bestem en ligning for tangenten t  til grafen for f  i punktet P(3, f(3)).


Opgave 2:

Bestem konstanterne a og  b, så tangenterne til grafen for
   f(x) = ax^2 + b   og     g(x) = 1/x
i (1,1) er ortogonale.


Opgave 3:

Parablen med ligningen y = ax^2 + bx + c  tangerer linjen y = x i (0,0). Desuden er  y = 2x - 3 tangent til parablen. Beregn konstanterne a, b og c.


Opgave 4:

En funktion f er givet ved

  f(x) = -x^4 - 2x^3 + 3x^2 + 1

Bestem monotoniforholdene for f, og tegn grafen for  f.
Bestem en ligning for tangenten t  til grafen for f  i punktet P(-2, f(-2))
Tangenten t  er også tangent til grafen for f i et andet punkt Q. Bestem koordinatsættet til punktet Q.

Grunden til jeg har så store problemer med disse opgaver er fordi jeg nyligt er skiftet gymnasium og har desværre ikke haft lignende emner på mit gamle gymnasium og min lærer er desværre ikke så sympatisk på dette område :-(


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du næsten synes, du kan komme videre med dem, hvad har du så gjort i hver opgave?


Svar #2
28. september 2011 af LauraSenika (Slettet)

I opgave 2 fx, har jeg fået de to ligninger til:


y(f)=2a(x-1)+1
y(g)=-1/1(x-1)+1


og de skal være vinkelret på hinanden. Men ved ikke helt hvordan jeg skal formulere det i opgaven fx. og hvad jeg skal gøre nu


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 2. Start med at bestemme ligningen for tangenten til grafen for g(x) i punktet (1,1) . Hvis den har hældningskoefficienten A, skal tangenten til grafen for f(x) have hældningskoefficienten -1/A . Grafen for funktionen f(x) skal også gå gennem punktet (1,1), hvilket tilsammen fastlægger både a og b.


Svar #4
28. september 2011 af LauraSenika (Slettet)

Undskyld. Men jeg er desværre helt blank nu.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du må da så se at få en grundig samtale med din lærer, så du kan få indhentet det pensum, resten af klassen har været igennem. Den eneste måde, hvorpå du kan få udfyldt de blanke huller, er ved at arbejde stoffet igennem. Det bliver jo ikke fyldt ud ved at få nogle løsninger til nogle opgaver, hvis du overhovedet ikke aner, hvad det drejer sig om.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Opgave 1 er en standardopgave, som du vil gøre dig selv en tjeneste ved at blive fortrolig med.

I din nye bog er der ret sikkert et sted, hvor der står noget om tangentens ligning (slå op i stikordsregister/index).
Bid mærke i denne formel (sæt evt. et bogmærke), for du kommer nok til at bruge den igen.
Der er sikkert også eksempler på anvendelsen.

Det er den, der siger noget i retningen af:

Ligningen for tangenten til grafen for en funktion f i røringspunktet (x0,f(x0)) er givet ved:
                                      y =  f(x0) + f'(x0)(x-x0).
 

Jeg formoder, at du har styr på differentiering, ellers skal du sætte hårdt ind dér!


Skriv et svar til: Problemer med blækregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.