Fysik

Resistivitet, meget svær opgave

28. september 2011 af xxx1996 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En meget lang ledning skal ophænges mellem nogle el-master (luftledning)

Resitansen skal være meget lille. Man vælger derfor en stor værdi for lednings tværsnitsareal.

Man kan vælge mellem aluminium eller kobber. Resistiviteten for aluminium er 2,72*10^-8 ohm*m og for kobber 1,68*10^-8 ohm*m.

Massefylden for aluminium er 2700 kg/m^3 og for kobber 8900 kg/m^3.

Prisen for aluminium er 2,3 dollar pr. kg og 8,4 dollar pr. kg for kobber.

a)

Opstil et udtryk, der angiver forholdet mellem resistiviteterne udtrykt ved forholdet mellem de respektive tværsnitsarealer, idet R skal være ens?

Har skrevet følgende:

R(kobber)/R(aluminium) = A(kobber)/A(aluminium)

Fordi længden og R er den samme.

Nu til det jeg ikke kan beregne:

b)

Massen af en ledning er givet ved m=d*A*l, hvor d er massefylden, A er tværsnitsarealet og l er længden

Opstil et udtryk for forholdet mellem massen af de to ledninger udtrykt ved d(Cu), d(Al), A(Cu) og A(Al)?

c)

Vis at prisforholdet for en given ledningsføring (længde) kan udtrykkes ved

pris(Cu)/pris(Al) = d(Cu)/d(Al)*p(Cu)/p(Al) * 8,4/2,3

p er resistiviteten

Håber på hjælp:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2011 af peter lind

Svaret på a) er forkert. Der gælder R = ρ*L*A, hvor ρ er resistiviteten. Der gælder derfor

1 = RCu/RAl = ρCu*L*ACu/(ρAl* L*AAl) = ρCu*ACu/(ρAl*AAl)

b) Det er det samme som a) blot med resistivitet erstattet med massefylde.

c) Brug at totalpris er masse * pris pr. kg. Opsæt forholdet som ovenfor. Brug dernæst b) til at erstatte masserne og dernæst a) til at erstatte arealerne


Skriv et svar til: Resistivitet, meget svær opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.