Matematik

Hjælp til ligning.

02. oktober 2011 af Blackflunk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg sad fast med denne ligning, og ville derfor spørge jer, om i havde mulighed for at hjælpe, dette er opgave 41 c i teknisk matematik:

 

Du skal bestemme grundmængde og x og y i ligningerne:

 

(l) 8/x - 6/y - 12 = 0
(ll) 6/x - 8/y  - 2 = 0

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2011 af NejTilSvampe

gang med ½xy i hvert led


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2011 af mathon

(l) 8/x - 6/y - 12 = 0
(ll) 6/x - 8/y  - 2 = 0              x
≠ 0   y ≠ 0

 multiplicer begge ligninger med xy

(l)   -6x + 8y = 12xy
(ll)  -8x + 6y = 2xy                           (ll)   multiliceres med -6

(l)   -6x + 8y = 12xy
(ll)  48x - 36y = -12xy                      ligningerne adderes

       42x - 28y = 0

       3x - 2y = 0
       y = (3/2)x                                  som indsat i    (ll)  -8x + 6y = 2xy    giver

(ll)  -8x + 6·((3/2)x) = 2x·((3/2)x)

      -8x + 9x = 3x2
       x = 3x2
       1 = 3x
       x = (1/3)                                   som indsat i   y = (3/2)x  giver

       y = (3/2)·(1/3) = (1/2)
 

  
   
  
 


Skriv et svar til: Hjælp til ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.