Matematik

opstilling af en formel?

06. oktober 2011 af victoriaprobst (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan løser jeg denne opgave ? har aldrig rigtig lært hvordan man gør :(

opgave:

En patient får et saltvandsdrop. Dropflasken indeholder til at begynde med 950 mL saltvand, og patienten får 5 mL saltvand pr. minut.

Opstil en formel til at beregne, hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken efter x minutter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2011 af 19051309 (Slettet)

y=950-5*x
x=minutter


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Jeg tænker, at du også gerne vil have en forklaring, så du selv har mulighed for at løse lignende opgaver fremover.

Først ser vi på, hvad vores variabel (x) er. Det står i opgaven, så det er nemt nok. x er tid i minutter.
Så ser vi på, hvad vores formel f(x) (eller y, om du vil) skal udregne: Hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken (som funktion af x).

Dernæst ser vi, at vi har en begyndelsesværdi (b): 950 mL. Det er så meget, der er i flasken, når x=0 minutter. Man kan også sige, at f(0) = 950 mL. (På en graf vil det være skæringen med y-aksen, men det behøver vi ikke i denne opgave).

Så ser vi på ændringen (a). Opgaven siger, at "patienten får 5 mL saltvand pr. minut". Det betyder at der bliver 5 mL mindre i flasken hvert minut, eller med andre ord: Indholdet af flasken aftager med 5 mL, hver gang x vokser med 1 minut ... Det minder os om hældningskoefficienten i lineære funktioner (der er a jo hvor meget man går op, når man går 1 til højre); og ganske rigtigt, a = -5 mL/min. Minus kommer fra at indholdet i flasken aftager.

a er konstant (fordi patienten får hele tiden den samme mængde), så det er en lineær funktion: f(x) = ax+b.
Vi har fundet ud af, at a = -5 mL/min og b = 950 mL, så det kan vi bare sætte ind.

Så vi får f(x) = -5 mL/min · x + 950 mL
hvilket er det samme som bruger 130911010912 skriver i #1.
Men jeg håber, at min forklaring gør, at du lærer, hvad man skal gøre i sådan en opgave.

 

 

 

 


Svar #3
06. oktober 2011 af victoriaprobst (Slettet)

mange tak. det hjalp virkelig meget at få det gennemgået så enkelt :) gemmer forklaringen i mine noter til fremtiden! 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Det glæder mig.


Skriv et svar til: opstilling af en formel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.