Matematik

Ligning med brøk

08. oktober 2011 af sashii - Niveau: C-niveau

Hvordan udregner man den ligning som jeg har vedhæftet? Og hvad betyder følgende tegn: ≠ 

Har søgt rundt på nettet, men kunne ikke finde noget. Så det ville være til stor hjælp, hvis I kunne hjælpe mig lidt på vej

         

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Tegnet ≠ betyder "ikke lig med".

For eksempel kan vi jo ikke have, at nævneren i en brøk bliver nul (prøv selv at sætte tal tættere og tættere på nul ind), så i ligningen 1/x =2, må vi kræve, at x ≠ 0.


Nu glemte du vist at vedhæfte ligningen,
men generelt må du jo multiplicere begge sider med alle tal, bare det ikke er nul.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2011 af Duffy

Hvilken ligning??!

Tegnet ≠ betyder "er ikke lig med"


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vi venter i spænding på at se ligningen. Tegnet ≠ betyder "forskellig fra", eller "ikke lig med" .


Svar #4
08. oktober 2011 af sashii

Den kunne ikke vedhæftes, men her er den:

((2x)/(1-x)) = 4 hvor x ≠ 1

   

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Prøv at multiplicere (gange) begge sider med 1-x.
Kan du se, hvorfor det kræves, at x ≠ 1?


Svar #6
08. oktober 2011 af sashii

#5, Altså at resultatet ikke er 1, eller hvordan?
 

2x = 4(1-x)

2x = 4 - 4x

og så videre derfra? 

   

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Udtrykket  2x/(1-x) er ikke defineret, hvor nævneren er 0 , dvs vi må kræve 1-x ≠ 0, eller x ≠ 1 .

Ja, fortsæt videre derfra.


Svar #8
08. oktober 2011 af sashii

#7, så 1-x er ikke lig med 1? Jeg forstår det ikke

2x = 4 - 4x

6x = 4

x = 0,66 = 0,7

x = 0,7

 

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er 1-x, der ikke må være lig med 0.

Meningen er den, at de eftefølgende beregninger, der fører til ligningens løsning, skal foretages med det udtrykkelige forbehold i baghovedet, at x ikke må være 1, da det oprindelige udtryk ikke har nogen mening, hvis x = 1. Hvis vi derfor efterfølgende når frem til, at x = 1 kunne være en løsning, må denne forkastes, da den oprindelige ligning ikke har mening, hvis x = 1.

Nu finder man dog ikke her, at x = 1 er en løsning, så forbeholdet finder ikke yderligere anvendelse.

Den præcise løsning er x = 2/3 . Denne kan tilnærmelsesvis skrives

x = 2/3 = 0,6667 (4 dec.) ,

men det er forkert at skrive, at 0,66 = 0,7.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Du regner fuldstændigt rigtigt;
men bør angive facit mere præcis som 2/3.

Ved ligninger kan du selv tjekke dit facit ved at gøre prøve (indsætte dit x i ligningen).

1-x må ikke være nul, så hvis vi var kommet frem til, at 1 var løsning (1-1=0), måtte vi smide den løsning væk (det hører du ret sikkert mere om, når I taler om definitionsmængder), fordi vi ville få noget udefineret, når vi satte det ind på x's plads i ligningen.


Svar #11
08. oktober 2011 af sashii

#9, Når, så hvis x blev 1, ville det være forkert? Altså jeg ville have lavet en fejl i mine beregninger?

Men kan man ikke skrive x = 0,7?

 

Svar #12
08. oktober 2011 af sashii

#10, så jeg skal skrive 2/3, eller er det også korrekt at skrive 0,7?

 

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Som jeg skrev i #9: hvis man fandt, at x = 1 var en løsning, skulle den forkastes, fordi den oprindelige ligning ikke har mening for x = 1.

Nej, man kan ikke skrive x = 0,7 . Løsningen er x = 2/3 . Det er ikke lig med 0,7 .


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Hvis du meget gerne vil, kan du evt. skrive x = 2/3 ≈ 0,7, men det tror jeg ikke rigtigt, at der er ekstrapoint i.

#11 Man kunne forestille sig, at du havde regnet rigtigt, og kom frem til x=1, men så skulle du skrive, at den løsning skulle forkastes ... den gav ikke mening, ligesom hvis du havde fundet negative sidelængder i en firkant.


Svar #15
08. oktober 2011 af sashii

#13, når okay, tak for hjælpen :)

#14, Når, nu forstår jeg. Tak for hjælpen

 

Skriv et svar til: Ligning med brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.