Fysik

Analogi til Hubbles Lov

09. oktober 2011 af lillewonder (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen,

 

Sidder her med noget jeg skal forstå til fysik, og har kigget på det en del nu, men uden succes.
 

Jeg skal forstå hvad det er der sker, step for step, for hvert trin, og skal kunne forklare det - Men er sgu lidt lost

 

Er der nogen her, som muligvis kunne hjælpe og forklare det.

Er ikke 100 % på bar bund, men i behøver dog heller ikke at svar, som var jeg fysiker

 

 

Opgaven lyder sådan her:

 

 

fart = tilbagelagt afstand / tid

eller idet vi betegner farten med v, tilbagelagt afstand med Δs og tiden med Δt

(1)        v = Δs/Δt

Du har forhåbentligt fået den matematiske sammenhæng i denne øvelse til:

(2)        Δs = k·r    hvor k er en konstant.

Af (1) får vi Δs = v·Δt som indsat i (2) giver:

(3)        v·Δt = k·r

Ved at dividere med Δt på begge sider i (3) fås:

(4)        v = k·r/Δt

Da Δt er fast, medfører det, at a = k/Δt er en ny konstant., så (4) kan skrives:


(5)        v = a·r    hvor v er farten og r er afstanden

Sammenhængen i (5) er i analogi med Hubbles lov for galakserne!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvor langt er du selv kommet i din tankegang?


Svar #2
10. oktober 2011 af lillewonder (Slettet)

Det her er hvad jeg har fået skrevet indtil videre:

 

Vigtigste formel & beregning
Formlen her beskriver en beregning af vores forsøg som en analogi til Hubbles lov, hvilket ses i sidste resultat

Fart = tilbagelagt afstand / tid

Vi betegner farten med v, tilbagelagt afstand med Δs, og tiden med Δt
1) v = Δs / Δt
”I første ”step” proppes der benævnelser på det vi kender, sådan at vi kan opstille formler”

 

Du har forhåbentligt fået den matematiske sammenhæng i denne øvelse til:

 

2) Δs = k·r    hvor k er en konstant.
”I næste udregning benyttes der viden om, at ?s = k · r.  Dette bliver gjort for, at kunne opstille en ligning, så man kan finde frem til x, hvilket i dette tilfælde er: k (konstanten)
Vi ved ud fra data i skemaet hvad r og ?s er for de forskellige prikker.

 

Eksempel for vilkårlig prik:
r = 3
?s = 3,9
k = x
3,9 = x · 3
3,9 / 3 = x · 3 / 3
x = 1,3
Konstanten = 1,3”

 

Af 1) får vi Δs = v · Δt som indsat i (2) giver:

 

3)        v · Δt = k · r
Viden baseret på de allerede opgivne informationer her, beskriver endnu en formel, altså at:
v · ?t = k · r
Det der bliver gjort her er, at omskrive vores oprindelige formel – Vi skriver nu k · r i stedet for ?s.
Dette gøres for at kunne opstille endnu en ligning, hvor vi kan regne os frem til, hvad v er.

Ved at dividere med Δt på begge sider i (3) fås:

 

(4)        v = k·r/Δt
Vi er kommet frem til en ligning ved omskrivning af formler, og har nu en ligning vi kan løse:
v · ?t = k · r   -    Vi vil her fjerne ?t
v · ?t / ?t = k · r / ?t
v = k · r / ?t   -   Dette giver os en ny konstant = a
Grundet til en ny konstant er, at både ?t og k er konstaner, og når de divideres får vi en ny konstant

 

Da Δt er fast, medfører det, at a = k/Δt er en ny konstant., så (4) kan skrives:

 

(5)        v = a·r    hvor v er farten og r er afstanden
Sammenhængen i (5) er i analogi med Hubbles lov for galakserne!
Alt dette resulterer i en formel der lyder: v = a · r som er i analogi til Hubbles Lov.


Svar #3
10. oktober 2011 af lillewonder (Slettet)

?s = delta s (En trekant + s)


Skriv et svar til: Analogi til Hubbles Lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.