Matematik

Linier= ortogonale og parallelle

11. oktober 2011 af mikkilindvig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået denne opgave:

Linierne m og n er givet ved:

m: 3x-4y=2

n: kx+7y=12

1) Bestem k, så m og n er ortogonale

2) Bestem k så m og n er parallelle


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2011 af mathon

 

            

                                                         normalvektorer          
 
                    m: 3x - 4y = 2
                nm = [3,-4]   

                    n: kx + 7y =12                nn = [k,7]

1) Bestem k, så m og n er ortogonale

                                                           nm·nn = 0                                 

2) Bestem k så m og n er parallelle

                                                           ^
                                                           nm·nn = 0  
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. oktober 2011 af NejTilSvampe

der er mange måder at gribe den an på. Du kan enten benytte at produktet af to ortogonale linjers hældningskoefficient er -1, og at hvis de er parallelle er hældningerne ens.

Eller du kan opfatte linjen for m som at have retningsvektoren r1 = <3,-4> og linjen for n r2 = <k,7>
prikproduktet for de to vektorer skal være 0 hvis de er ortogonale, og determinanten skal være 0 hvis de er paralelle.


Svar #3
11. oktober 2011 af mikkilindvig (Slettet)

Tusind tak :)


Svar #4
11. oktober 2011 af mikkilindvig (Slettet)

Men hvad er hældningskoefficienten i linierne? er det 3x og kx eller -4y og 7y?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2011 af mathon

 

                       m: y = (3/4)x - (1/2)

                       n: y = -(k/7)x + (12/7)


Skriv et svar til: Linier= ortogonale og parallelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.