Matematik

Differentiering af x^n og få: (x^n)' = n∙x^(n-1)

02. juni 2005 af guleanden (Slettet)
Hej!

Jeg skal differentiere x^n og komme frem til:
(x^n)' = n∙x^(n-1)
men hvordan er det lige at jeg gør det?

Det er noget med at man siger:
(x^n) = (e^(ln(x)))^n
og så omskrive udtrykket med regnereglen (a^r)s=(a^r)∙(a^s):
(x^n) = e^(n∙ln(x))
....
Men hvordan jeg kommer videre herfra og til (x^n)' = n∙x^(n-1) kan jeg ikke lige finde ud af... e^(n∙ln(x))er jo godtnok en sammensat funktion, men jeg kan ikke lige se hvordan jeg kommer frem til facit!

Håber på hjælp :)

PFT

Svar #1
02. juni 2005 af guleanden (Slettet)

Formlen skulle have heddet:
(x^n)' = n*x^(n-1)
-----rettet indlæg!-----
Hej!

Jeg skal differentiere x^n og komme frem til:
(x^n)' = n*x^(n-1)
men hvordan er det lige at jeg gør det?

Det er noget med at man siger:
(x^n) = (e^(ln(x)))^n
og så omskrive udtrykket med regnereglen (a^r)s=(a^r)*(a^s):
(x^n) = e^(n*ln(x))
....
Men hvordan jeg kommer videre herfra og til (x^n)' = n*x^(n-1) kan jeg ikke lige finde ud af... e^(n*ln(x))er jo godtnok en sammensat funktion, men jeg kan ikke lige se hvordan jeg kommer frem til facit!

Håber på hjælp :)

PFT
-------
PFT :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2005 af allan_sim

#1.

Reglen for differentiation af sammensat funktion benyttes til at få følgende (idet e^x er den ydre funktion og n*ln(x) er den indre):

(x^n)' = e^(n*ln(x))*n*(1/x)
= (e^(ln(x))^n*n*(1/x)
= x^n * n * x^(-1)
= n * x^n * x^(-1)
= n * x^(n-1)

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2005 af 404error (Slettet)

Et induktionsbevis bringer dig uden om brugen af eksponentialfunktioner, såfremt du med n mener et naturligt tal. For n=1 gælder naturligvis

x'=1

hvilket er i overensstemmelse med formlen. Antag nu at formlen gælder for n>1, så har du af produktreglen

(x^{n+1})'=(x*x^n)'=x'*x^n + x*(x^n)'.

Af induktionsantagelsen er

(x^n)'=n*x^{n-1}.

Indsæt dette i ovenstående, og du får

(x^{n+1})'=x^n + n*x*x^{n-1}=(n+1)*x^n.

Dvs. formlen gælder også for n+1. Induktionsprincippet giver følgeligt, at den gælder for alle naturlige tal n.

Svar #4
02. juni 2005 af guleanden (Slettet)

#2
Tusind tak for hjælpen!!!
NU kan jeg se logikken- alletiders! ;-)


Skriv et svar til: Differentiering af x^n og få: (x^n)' = n∙x^(n-1)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.