Fysik

opgave med båd

13. oktober 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vedhæftet er opgaven.
Jeg kan ikke finde ud af, hvad der præcist menes med, at hastigheden på tilbagevejen er den samme i forhold til vandet. Vil det sige, at:
vbåd1 +vvand = vbåd2-vvand
Jeg synes bare ikke, at der er nok information til at løse problemet heller.
Man har, at:
(vbåd1+vvand)*15min = s
(vbåd2-vvand)*delta t = s-1km
og 
vvand * delta t = 1km
Jeg roder lidt rundt i oplysningerne, og det er nok egentlig i en øvelse i at transformere til passende koordinater. Kan nogen hjælpe mig med, hvordan sådan et problem løses lettest mulig?

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2011 af peter lind

Hvis hastigheden af båden er u og hastigheden af vandet er v, så vil hastigheden af båden i forhold til land være u+v nedad strømmen og u-v mod strømmen


Svar #2
13. oktober 2011 af aaaa202 (Slettet)

okay, men jeg kan nu stadig ikke hitte ud af det- det bliver alt for besværligt.
Skal jeg ikke transformere til bådens system, således, at vi lader som om bøjen står stille.
vbåd ' = (vbåd - v)
vbåd ' * 15min = s
og mod strømmen:
(vbåd + v)*(t+15min) = s
Og hvordan kan jeg så eliminere t?
Jeg tænkte ved at bruge de der 1km til noget såsom:
v * t = 1km
Men jeg synes nu det hele bliver lidt besværligt. Hvordan ville du gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2011 af peter lind

Faktisk vil jeg stort set gøre det samme som dig-

Bøjen flyder ned ad strømmen i tiden t så v*t = 1 km

Båden sejler nedad strømmen i tiden 15 min og dermed strækningen (u-v)*15 mim

båden sejler tilbage og møder bøjen til tiden t. Den har så sejlet med strømmen i tiden t-15min og dermed strækningen (u+v)(t-15 min)

Strækningen bedad strømmen må være strækningen op ad strømmen + 1km som den jo mangler at sejle så

(u-v)15 min = (u+v)(t-15min) + 1 km

Det giver så 2 ligninger med 3 ubekendte u, v og t. Der findes uendelig mange løsninger til det system, så mangler der ikke nogle oplysninger ?

 

 


Svar #4
13. oktober 2011 af aaaa202 (Slettet)

Præcis! Det var også det jeg mente til at starte med. Kan simpelthen ikke se, hvorman skal få den sidste information, og det er virkelig hele opgaveformuleringen du ser (http://fys.bozack.dk/kurser/01fys1/specielrelteori.pdf - side 14)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2011 af peter lind

Jeg har en fejl i #3. Det burde være strækningen nedad strømme må være det samme som strækningen mod strømmen + 1 km. Ved brug af v*t = 1km får man så fjernet den ene km fra ligningen. Derefter kan man samle led sammen. Det giver at man kan finde t og deraf igen v


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2012 af xaninnor (Slettet)

i strømmens referencesystem er den eneste forskel på bøjens og bådens hastighed nemlig bådens hastighed. Så båden fortsætter i samme hastighed væk fra bøjen som hen mod bøjen. Det betyder at det tager 15 minutter hen til bøjen hver vej. På den halve time når bøjen 1km så

1km/30minutter=2km/t


Skriv et svar til: opgave med båd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.