Kemi

Michaelis-Menten ligning!!!

17. oktober 2011 af kathyeb (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej I kære

Jeg står med en kemi opgave, hvor jeg skal beregne Vmax og Km i Michaelis -Menten ligningen som ser ud som følgende:

 Vmax= V/[S]* Km+[S]

Jeg har en lang tabel med forskellige S0 og V0 for forskellige prøver

Jeg vælger to af disse prøver : 

 Prøve                        [s0]                               [v0] 

3                           5,00*10^-6                   3,40*10^-8

7                           1,00*10^-4                    6,50*10^-8

 

jeg sætter disse værdier ind i Michaelis-Menten ligningen : Vmax= (3,40*10^-8/5,00*10^-6)* (Km+5,00*10^-6) og             Vmax= (6,5*10^-8/1,00*10^-4)*(Km+1,00*10^-4) og så er det her at jeg går i stå!Jeg tror at jeg skal sætte disse to ligninger lig med hinanden og isolere derefter Km og Vmax. Mit problem er bare at jeg ikke kan finde ud af at løse ligninger med 2 ubekendte :(( Håber I kan hjælpe mig  venligst                    


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Har du mange prøver? for så kan du plotte dine resultater og aflæse Km og Vmax.

Ellers ja har du 2 ligninger med 2 ubekendte men kun ud fra 2 datasæt.


Svar #2
17. oktober 2011 af kathyeb (Slettet)

jeg har mange prøver, men fik at vide af min underviser at jeg bare kunne bruge to af de mange prøver og løse ligningerne og så ville jeg få løsningen...

Ved du hvordan jeg skal regne ligningerne ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2011 af vejgeh (Slettet)

Når du skal løse to ligninger med to ubekendte, skal du isolere den ene ubekendte varibael i én ligning og indsætte dette udtryk i din anden ligning.. Den generelle michaelis menten-ligning hedder

 

v= Vmax*[S]/([S] + Km)  , jeg er ikke helt sikker på at det er det du selv har ment i ligningen, du selv har skrevet?

Din første ligning hedder

 

                            Vmax * 5*10-6 M

3,4*10-8 M/s =  ---------------------------  <=>

                            Km + 5*10-6

 

                                  Vmax * 5*10-6 M

Km + 5*10-6 M =  ---------------------------  <=>

                                 3,4*10-8 M/s

 

 

             Vmax * 5*10-6 M

Km =  --------------------------- - 5*10-6 M 

               3,4*10-8 M/s 

 

 

Dette er din ene ligning. Den anden hedder

                         Vmax * 10-4 M

6,5*10-8 M/s = -----------------------------------     <=>           (vi isolerer den anden variabel, Vmax)

                             Km + 10-4 M

 

                      Km + 10-4 M

Vmax  = ----------------------------------- 6,5*10-8 M/s  

                            10-4 M

 

Fra den første ligning tager du alt det der står på højre side af =-tegnet, og indsætter i stedet for Km i den anden ligning.. Nu får du et udtryk, hvor kun Vmax er ubekendt. Du har nu 1 ligning med 1 ubekendt, som du kan løse..


Skriv et svar til: Michaelis-Menten ligning!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.