Matematik

rumgeometri

19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har bestemt ligningen for en plan til

10x-50z+190 = 0  (forkert selv efter fornøjelse)

Jeg er sikker på, at det er rigtigt.

 

I min matematikbog står der dog, at

hvis (a,b,c) ≠ (0,0,0)

er

ax+by+cz+d = 0

en ligning for planen.

y

I mit tilfælde er y-koordinaten i normalvektoren, altså b, lig med 0. Hvis y koordinatet ikke er med, betyder det vel, at planen kun findes i 2 dimensioner, eller hvad? Kan nogen forklare dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2011 af peter lind

Nej Det betyder at normalvektoren er vinkelret på y-aksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2011 af mathon

10·x + 0·y-50·z+190 = 0

det betyder,
at planens normalvektor
                                                       n = [10,0,-50]     er vinkelret på y-aksen


Svar #3
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Det kan jeg godt se. Men hvis ligningen ikke har noget y-koordinat, må det vel betyde, at den ikke har nogen udstrækning i y-retningen, og det passer ikke med tegningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2011 af peter lind

Tært imod. Hvis normalvektoren står vinkelret på y-aksen vil en vektor i y-aksens retning være en retningsvektor for planen. Så hvis du fra et punkt i planen går et vilkårligt stykke ud af y akse vil du stadig befinde dig i planen eller med andre ord planen er paralel med y aksen


Svar #5
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg kan ikke få det til at give mening med tegningen, for planen "falder" i x-aksen retning.

Punkterne er

E(1,-6,4)

H(1,6,4)

F(-4,-5,3)

G(-4,5,3)

Hvis normalvektoren er vinkelret på y-aksen, betyder det så ikke at planen er parallel med xy-planen? Det giver nemlig ikke mening i forhold til punkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. oktober 2011 af peter lind

Hvis planen er parallel med xy planen er (0, 1, 0 ) normalvektor til planen


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2011 af mathon

 

               ...det betyder - hvis du har regnet rigtigt - at planen er parallel med y-aksen


Svar #8
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg har vedhæftet tegningen fra opgaven i tråden

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1087804&goto=1087804

Jeg kan virkelig ikke se, at normalvektoren skulle være parallel med y-aksen.

Jævnfør koordinaterne for punkterne.

Man skal også bestemme den vinkel planen danner med vandret. Og den ville være 0, hvis de var parallelle.


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Alle siger jo også, at normalvektoren er vinkelret på y-aksen, og det fremgår også af tegningen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Vandret er i dette tilfælde xy-planen, hvis normalvektor er parallel med z-aksen. Planens vinkel med vandret findes da som vinklen mellem planens normalvektor og vektoren (0 , 0 , 1) .


Svar #11
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

#10

 

Ja, det har jeg forstået, og jeg har fået vinklen til

168,7 grader med normalvektoren n [0,0,1]

alternativt

11,31 grader med normalvektoren n [0,0,-1]

eller blot ved

180-168,7 = 11,31 grader

 

Jeg spørger ikke til at finde vinklen. Scenens tag hælder lidt bagud, og derfor kan jeg ikke se, at den er vinkelret med zy-planen. Punkterne, der udspænder planen, har jo ikke samme z-koordinat. De bagerste punkter har en z-koordinat, der er 1 mindre end de forreste.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Planens normalvektor er heller ikke vinkelret på zy-planen. Der har hele tiden været tale om, at tagplanens normalvektor er vinkelret på y-aksen. Tagplanen selv er parallel med y-aksen.

Det er vigtigt at gøre sig klar over sprogbrugen. Noget kan stå vinkelret noget andet, og noget kan være parallelt med noget andet.


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvis du endelig vil have tagplanen til at være vinkelret på en anden plan, så er den vinkelret på xz-planen, idet tagplanens normalvektor ligger i xz-planen (da dens y-komponent er 0).


Svar #14
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

#12

Undskyld, jeg mente y-aksen i stedet for xy-planen i #11


Svar #15
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er snart vanskeligt at finde ud af, hvad det er, der er dit problem i denne opgave. Det er helt klart af din egen tegning, at tagplanens normalvektor er vinkelret på y-aksen. Der er vel ingen grund til at tærske mere i det?


Svar #17
19. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

#16

Derfor sagde jeg også tak for hjælpen og undskyld forstyrrelsen.


Skriv et svar til: rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.