Matematik

løs ligningen

24. oktober 2011 af Ras111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

9^x - 10*3^x - 24 = 0

 

21^x = - 24

 

men hvordan fjernes jeg den potens og løser ligningen??


Svar #1
24. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

ingen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Der er to forskellige ligninger - hvilken af dem gælder ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Det ser altid pænt ud at svare, når man bliver spurgt om noget -

9^x - 10 * 3^x - 24 = 0
 

(3^x)^2 -10 * 3^x -24 = 0
 

3^x = u
 

u^2 - 10u -24 = 0
 

u = -2 og 12
 

u=-2:
 

3^x = -2
 

x * log(3) = log(-2)
 

x = log(-2) / log3 = ca. 0,63
 

u = 12:
 

3^x = 12
 

x * log(3) = log(12)
 

x = (log12) / log3 = ca. 2,2619
 

Hvis du indsætter de fundne x*er som prøve, viser det sig, at 0,63 er en falsk rod,
 

så facit bliver altså x = ca. 2,2619


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skriver

" x = log(-2) / log3 = ca. 0,63 "

men det er da noget vrøvl, da log(-2) ikke er defineret.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

# 4

Det er fuldstændig rigtigt - men min maskine accepterede den som "log2" - uden jeg tænkte over det

Nu har den fået stuearrest - men jeg sagde jo, at det var en "falsk rod".

- Meget falskeer kan den vel næppe blive . . .

 


Svar #6
24. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

hmmmm (3^x)(3^x) hvorfor giver det 9^x

når man ganger potenser bliver det da ^  x+x ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2011 af mathon

    

                (3x)·(3x) = (3x)2 = 32x = (32)x = 9x


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, netop

3x · 3x = 3x+x = 32x = (32)x = 9x


Svar #9
24. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

smart :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. oktober 2011 af mathon

du kan anvende to sætninger
                  
               man multiplicerer to potenser med samme rod ved at beholde roden og addere eksponenterne
           
                                       3x · 3x = 3x+x = 32x = (32)x = 9x

               man multiplicerer to potenser med samme eksponent ved at beholde eksponenten
               og multiplicere rødderne

                                       3x·3x = (3·3)x = 9x

 


Skriv et svar til: løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.