Fysik

Hookes lov og harmonisk svingning

25. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg er ved at skrive en rapport om Hookes lov og harmonisk svingning. Vi har lavet forsøg med et lod på en fjeder.

Jeg for så af vide at jeg skal begrunde at fjederkraften er lig tyngdekraften på loddet.

Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal begrunde/formulere dette. I mit hoved giver det nemlig bare mening at de må være lig hinanden da den hele tiden svinger op og ned i en harmonisk svingning.

Har regnet fjederkraften F ved hjælp af formlen: F=masse af lodder*tyngdeaccelerationen, som jeg skulle efter jeg havde begrundet det.

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2011 af peter lind

Det må du have misforstået. Fjederkraften er ikke altid lig med tyngdekraften. Hvis du hænger et lod på en fjeder og lader fjederen hænge frit uden bevægelse, så er den totale kraft på loddet 0. Da kraften på loddet består af fjederkraften og tyngdekraften må tyngdekraften og fjederkraften i dette tilfælde være lige store og modsat rettet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2011 af mathon

en ideal fjeder er defineret
som en fjeder, der opfylder
Hookes Lov

                                   F = -k·y
hvoraf
                                   m·a = -k·y
og
                                   m·a = -k·y     
dvs
                                   d2y/dt = -(k/m)·y
og

                                    y = A·sin(√(k/m)·t+φo)


Svar #3
25. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet)

#2 at tyngdekraften og fjederkraften i dette tilfælde er lige store og modsat rettet er jo det jeg skal begrunde.


Svar #4
25. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet)

#3 mener du formlen y(t)=A*sin(omega*t)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2011 af mathon

  jeg mener
                         y(t) = A·sin(√(k/m)·t+φo)                  ω = √(k/m)     φo er begyndelsesfasen


Svar #6
26. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet)

det er ikke det vi har regnet med i timerne


Skriv et svar til: Hookes lov og harmonisk svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.