Matematik

Spørgsmål potens funktion

27. oktober 2011 af jeanluca (Slettet)

F(x) = 175.000 * x-1,5

Hvor x er antal dyrkede planter pr. kvardratmeter, og f(x) er den enkelte plantes vægt målt i gram.

 

Kan ikke rigtigt se hvad f(x) er? Er det de 175.000, som også er b. Eller?

Hvis det er, så vejer planten 175 kg, hvilket jeg er ret uforstående overfor.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2011 af peter lind

f(x) har du jo skrevet op, så jeg forstår simpelthen ikke dit sppørgsmål om den eller hvor du pludselig lave den om til 175.000. Funktionen  gælder helt sikkert ikke for alle værdier af x. Det kan være forklaringen på de 175 kg.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2011 af PeterValberg

f(x) er plantens vægt i gram, - altså funktionsværdien af et givent x (antal dyrkede planter pr. m2)

175000 (g) er en "startværdi" 

hvis der fx kun er én enkelt plante pr. m2 så kan vægten bestemmes som (i.flg modellen)

f(1) = 175000·1-1,5 = 175000·1 = 175000 g = 175 kg

f(10) = 175000·10-1,5 = 5534 g = 5,534 kg

Som man kan forvente, så aftager plantens vægt, jo flere planter, der er pr. m2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
27. oktober 2011 af jeanluca (Slettet)

Opgaven lyder:

 

For en bestemt plantesort kan sammenhængen mellem hvor mange planter man dyrker pr. kvadratmeter, og hvor meget den enkelte plante vejer, beskrives ved funktionen:

f(x) = 170.000 * X-1,5

Hvor x er antal dyrkede planter pr. kvadratmeter, og f(x) er den enkelte plantes vægt målt i gram.

a) Hvor mange procent falder dne enkelte plantes vægt, hvis man øger antallet af dyrkede planter pr. kvadratmeter med 25 %?

Der har jeg sagt: 25 % = 1,25 i decimaltal. --> 1,25-1,5 = 0,71554175

(0,71554175-1)*100% = -28,45 %

Er jeg helt gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2011 af peter lind

25% = 0,25 Hvis x forhøjes med 25% bliver nyt x:  x +0,25*x = 1,25x så ny vægt er bliver f(x*1,25) =175000*(x*1,25)x) Herved skulle f(x) falde med r%. så f(x*1,25)  = f(x) - f(x)*r/100-  Den ligning må du så løse


Svar #5
28. oktober 2011 af jeanluca (Slettet)

Hvad står r% for?

Er der et sted jeg kan se de formler du har brugt? Kan ikke finde dem i min mat bog.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2011 af peter lind

r% er den søgte relative fald i vægten af planterne altså det der spørges om. At væksten af x når  den vokser med 25% er 0,25*x er definitionen på hvad man forstår ved ved relativ vækst.Det samme gælder den sidste formel bortset fra at det er et fald


Skriv et svar til: Spørgsmål potens funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.