Matematik

Rationel funktion og partialbrøker.

28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Hej, jeg sidder og bøvler med en opgave, jeg gerne vil have hjælp til:

 

 

R(x)= (x2-2x-1)/((x-1)(x)(x+1))

Jeg skal opstille denne rationelle funktion, i partialbrøker og angive en stamfunktion for R(x). Please hjælp!

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2011 af peter lind

Jeg går ud fra at du skal omskrive funktionen til formen A/(x-1) + B/x + C/(x+1) = R(x) hvilket i praksis betyder at du skal finde A, B og C. Dem finder du ved at forlænge med nævneren. Det giver polynomiet x2-2x-1 på venstre side og et polynomium på højre side, der indeholder A, B og C. Hvis de 2 sider skal være ens må de tilsvarende koefficienter til x erne være ens. Det giver 3 ligninger med de 3 ubekendte A, B og C, som du må løse.


Svar #2
28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

A(x-1)+Bx+C(x+1)=x2-2x-1

Er dette rigtigt? Kan ikke komme videre herfra s:


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2011 af peter lind

Det er ikke rigtig. Du har (A/(x-1)+B/x + C/(x+1) )(x-1)*x*(x+1) = A*x(x+1) +B(x-1)(x+1)+Cx(x-1)


Svar #4
28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Hvordan kommer du frem til sidste del? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2011 af peter lind

Jeg ganger nævnerpolynomiet ind og forkorter ud. I leddet med A kan jeg for eks. forkorte x-1 ud så der kun bliver faktorene x og x+1 tilbage af nævnerpolynomiet.


Svar #6
28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Men hvordan kommer man yderligere frem til konstanterne, A, B og C, har prøvet at løse det, men får kun x'er, og ingen tal.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2011 af peter lind

Gang parenteserne ud og reduser så du har højre side som S*x2 + T*x+U. For at dette skal stemme med venstre side skal koefficienterne i de 2 polynomier være ens. altså S = 1, T=-2 ...


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2011 af mathon

indse at det giver

                            
                            
                          R(x) = -1/(x-1)   +   1/x   +   1/(x+1)     

hvorefter
                         ∫ R(x)dx = -∫1/(x-1)dx   +   ∫(1/x)dx   +   ∫1/(x+1)dx ............osv...........


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Dette indses ved at betragte

R(x) = (x2-2x-1)/((x-1)·x·(x+1))

        = (x2 -1)/((x-1)·x·(x+1)) -2x/((x-1)·x·(x+1))

        = (x+1)(x-1)//((x-1)·x·(x+1)) -2/((x-1)(x+1))

        = 1/x -2/((x-1)(x+1))

        = 1/x + ((x-1) - (x+1))/((x-1)(x+1))

        = 1/x  +  1/(x+1)  -  1/(x-1)


Svar #10
28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Hvordan kom du frem til deT? Forstår det slet ikke


Svar #11
28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Hovs, havde ikke lige set, at du havde svaret, men det sidste mellemled du har, hvordan kommer du frem til det.


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis du henviser til #9, kan du måske forsøge at forklare, hvad det er, du ikke forstår?

Linie 1 -> Linie 2: det ene led i tælleren skilles ud som selvstændig brøk.

Linie 2 -> Linie 3: En kvadratsætning benyttes til at faktorisere tælleren i den første brøk, og den anden brøk forkortes.

Linie 3 -> Linie 4: Den første brøk forkortes

Linie 4 -> Linie 5: Tælleren -2 i den anden brøk skrives som -2 = (x-1) - (x+1)

Linie 5 -> Linie 6: Den anden brøk skilles ud i to brøker, der forkortes.


Svar #13
28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Tror jeg har den nu. Tusind mange tak for jeres tid og hjælp! :)


Skriv et svar til: Rationel funktion og partialbrøker.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.