Fysik

Eksperimentel bestemmelse af R

05. juni 2005 af Den.... (Slettet)
Hey, jeg skal give et eksempel på en eksperimentel bestemmelse af gaskonstanten, men har ikke helt styr på hvordan jeg gør :S.

Har omskrevet idealgasligningen til

R = (p*V)/(T*n)

Men kan ikke rigtigt komme videre.

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2005 af P3X-018 (Slettet)

Hvis du indelukker en mængde gas med massen m i en beholder med en konstant volumen. Kan du prøve at øge temepraturen og undersøge hvorledes trykket stiger som funktion af temperaturen.
p(T)= TRn/V
Hvor du vil får en lineær sammenhæng med en hældning der er lig med Rn/V, du kan bestemme n, hvis du kender massen og hvad det er for en gas der er i beholderen, derefter kan R bestemmes.

Svar #2
05. juni 2005 af Den.... (Slettet)

forstår jeg ikke helt, er der ikke et simplere eksempel?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2005 af P3X-018 (Slettet)

Uddyb hvad det er der står uklart, så bliver det lidt nemmere at hjælpe.

Svar #4
05. juni 2005 af Den.... (Slettet)

Forstår ikke hvordan du bestemmer m :S.

Men fandt en anden metode, den lyder således:

"Lidt vand i bunden af en kraftig pyrexkolbe bringes til at koge nogle minutter, hvorefter vi kan gå ud fra at der ikke er noget atmosfærisk luft tilbage i kolben, men kun vanddamp. Opvarmningen standses og vi lukker for kolben med en klemme og vejer kolben.

Efter afkøling til stuetemperatur åbner vi for kolben så den fyldes med atmosfærisk luft og vejer kolben igen. Endelig husker vi at aflæse tryk og temperatur. Da luftens molarmasse er kendt. (29g/mol), har vi både p,V, T og n.

Hvis vi så har målt rumfanget af den anvendte kolbe til 1,50 L og temperaturen til 22 celsius og barometerstanden til 1015 hPa. m = 112,14g

Beregner vi n først

n = m/M <=> n = 112,14g / 29g/mol = 3,87mol

Nu har jeg så

T,p , n og V

R = (101500Pa*0,0015m^3)/(295K*3,87mol) = 0,133 (Pa * m^3)/ (K*mol)

R bliver jo helt forkert her :S. Kan du se hvad jeg har gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2005 af P3X-018 (Slettet)

Altså massen kunne du bestemme ved at du måske kendte densiteten af atmosfærisk luft ved fx 20 C og normalt tryk, gang densiteten med volumen og du har massen af det atmosfæriske luft.
I dine beregninger har du måske blot indtastet forkerte oplysninger, det vigtige er at du ved hvordan det skal beregnes, fx R = (p*V)/(T*n) og n = m/M, de er rigtige...

Svar #6
05. juni 2005 af Den.... (Slettet)

Ok Takker

Skriv et svar til: Eksperimentel bestemmelse af R

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.