Matematik

Ligning for den tangent der er parallel med en anden

01. november 2011 af buster1993 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

I en opgave bliver jeg spurgt om hvad ligningen for den tangtent, der er parallel med 3y + 27 = 9x er. Jeg ved at funktionen f er givet ved f(x) = 3x^2 - 6x + 5.

Hvordan finder jeg den parallelle tangent?

På forhånd tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2011 af Imprafir (Slettet)

3y+27=9x <=> 3y/3 + 27/3 = 9x/3 <=> y+9 = 3x <=> y=3x-9

Da linjerne er parallelle, har de samme hældning. Du mangler nu blot at finde skæringspunktet med y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2011 af Imprafir (Slettet)

PS: Ligning for tangent er: 

f(x) = f(x0) + f'(x0)*(x-x0)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2011 af Isomorphician

Find hældning for linjen.

Hældningen er lig med f'(x0) i tangentens ligning.

Sæt f'(x) = (hældningen for linjen), og løs.

Løsningen er lig med x0 i tangentens ligning:

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

Indsæt og udregn.


Svar #4
01. november 2011 af buster1993 (Slettet)

Mange tak

Jeg forstod godt det med omskrivningen og at de skal have samme hældning for at være parallelle(:

Men hvordan finder jeg skæringspunktet med yaksen?

Er din ligning du ender med at få ved omskrivning ikke bare den parallelle ligning?


Skriv et svar til: Ligning for den tangent der er parallel med en anden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.