Matematik

Skæring mellem vektorer

03. november 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp.

Hvordan finder man a, således at de 2 linjer skærer hinanden? (-2,3,2) og (3,3,-a)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvilke to linier?

Din overskrift taler om skæring mellem to vektorer, hvilket slet ikke giver mening.


Svar #2
03. november 2011 af elissa92

Linjerne AB = (-2,3,2) og CD = (3,3,-a)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo ikke to linier, men koordinaterne, enten for to punkter, eller for to vektorer.


Svar #4
03. november 2011 af elissa92

Nårh ja, det er rigtigt.

Altså opgaven lød:

For hvilken værdi af a skærer linjerne m1 og m2 hinanden? Bestem for den fundne værdi af a skæringspunktet, når

m1 går gennem A(3,0,1) og B(1,3,3)

m2 går gennem C(0,0,3) og D(3,3,3-a)

Derfor startede jeg med at finde vektorerne AB og CD. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har så bestemt retningsvektorer for de to linier, men du skal tage skridtet videre og opstille parameterfremstillinger for de to linier og så bestemme skæringspunktet mellem dem. Det er lidt mere tricky i 3 dimensioner end i 2 dimensioner, fordi skæring jo kræver overensstemmelse i alle tre koordinater.


Svar #6
03. november 2011 af elissa92

Okay, vil det så sige, at

m1:

x=3-2t
y=0+3t
z=1+2t

og

m2:

x=0+3t
y=0+3t
z=3-(t*a)

? Skal jeg så sætte dem lig med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, de skal sættes lig med hinanden, og vel at mærke med forskellige parametersymboler. Brug s i den ene linie, og t i den anden.


Svar #8
03. november 2011 af elissa92

Okay, jeg får a = 2, selvom der i facit står a = 4/3
Jeg har uploadet filen, hvis det er, for jeg ved ikke, hvad jeg har gjort galt.

Vedhæftet fil:opg. 350.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #9
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du løser ikke de to ligninger i s og t korrekt. Ligningerne er

3 - 2t = 3s
3t = 3s

Det ses af den sidste ligning, at s = t, og du finder korrekt t = 3/5 , så der må derfor gælde s = 3/5 .

Man får derfor

a·s = 3 - 1 - 2t , så

a = 2(1-t) / t = 2·(5/3)·(2/5) = 4/3


Svar #10
03. november 2011 af elissa92

Tusind tak :)

 


Skriv et svar til: Skæring mellem vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.