Fysik

Magnetfelt 2 Ledninger

06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

2 ledninger har den samme strøm IB løbende med modsat rettede. De er adskildt langs y-aksen med en afstand 2a, hvor den ene der har strømmen nedad-løbende er i y = -a og den anden i y = a

Hvordan finder jeg det totale magnetfelt, jeg får det hele tiden til 0, men jeg har brugt amperes lov og fundet at størrelsen af B-feltet er:

B = μ0*IB / (2πr)

Hvor r er afstanden fra ledningen, så siger jeg at r = a-y

fordi når y  = 0 er r = a

Men er gået i stå, får det totale felt til 0, det er vidst ikke rigtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2011 af mathon

  ifølge beregning ud fra Biot og Savarts lov

     er magnetfeltet i afstanden a uden om en uendelig lang leder, der gennemstømmes af strømmen I

                  
                           B = μo/(2π)·(I/a)

når strømemne i de to lange, parallelle ledere er modsat rettede, er deres magnetiske flux identiske i ethvert
punkt mellem lederne

         så for punkter mellem lederne
     
                           Btotal = B1 + B2  = (μo/(2π)·I·(1/a1 + 1/a2)


Svar #2
06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Midt imellem lederne, er feltet så ikke 0 der?

Og gennemsnittet symmetrisk omkring en ortogonal akse, vil det ikke også være 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2011 af mathon

Midt imellem lederne

                           Btotal = B1 + B2  = (μo/(2π)·I·(1/a + 1/a)  = (μo/π)·(I / a)


Svar #4
06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

aha, så det er det du mener med a selvfølgelig. hvordan ville a så relatere sig til y, hvis y lå lige i midten?

Edit y = 0 lå midt imellem


Svar #5
06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Men noget jeg ikke forstår er, at b roterer med uret om den ene men mod uret om den anden, hvordan kan de B felter så være ens rettede?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2011 af mathon

    ...brug højrehåndsreglen med forskellige strømretninger imellem lederne (tommelfingeren i
       strømretningen)


Svar #7
06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja den ene strøm løber den ene vej, den anden den anden vej, de er paralelle, derfor mener jeg at b-feltet roterer hver sin vej?

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. november 2011 af mathon

   

                ...B1 og B2 er ensrettede i et punkt imellem lederne


Svar #9
06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Haha, jeg må virkelig have gået glip af noget, strømmen løber forskellige veje i lederne så den ene roterer med uret om y-aksen og den anden mod uret ?

Edit: Nu har jeg tegnet dem, og der hvor de overlapper kan jeg godt se de peger samme vej


Svar #10
06. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Men for at være rigitg irriterende:

Er gennemsnittet af Btotal ikke 0 over symmetriske områder omkring y-aksen? fx fra -b til b, hvor y = 0 ligger midt imellem -b og b


Skriv et svar til: Magnetfelt 2 Ledninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.